Knjižnica

KnjižnicaO korisnosti starog dijela fonda u medicinskim knjižnicama može se naći mišljenje da je taj stari fond, gledamo li na povijest medicine kao na dio opće povijesti kulture, itekako važan dio u proučavanju medicinske znanosti, jer stare knjige nikako nisu mrtvi muzeji već vitalni istraživački centri koji se koriste studiju i nastavi.

Prateći razvoj psihijatrije ambiciozni liječnici psihijatri u Zavodu za umobolne Stenjevec, u želji da se uključe u sva najnovija i najznačajnija svjetska zbivanja svog vremena, nabavljali su za Zavod sva važnija djela, pa tako danas u Stručnoj knjižnici imamo vrijedne klasike psihijatrijske misli.

DDanas Stručna knjižnica u fondu ima 6.117 knjiga (omeđenih publikacija) i prima 43 strana časopisa (financira ih sama Psihijatrijska bolnica Vrapče). Uz posudbu knjižničnog fonda radi se i na informiranju korisnika te pretraživanju medicinskih baza podataka (Medline, Current Contents, PsyInfo itd.) kao i suradnja s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom, putem koje naručujemo tražene reference iz British Library.

Usluge knjižnice:

  • uslugama knjižnice mogu se koristiti samo uposlenici Bolnice, ostali korisnici imaju pravo na uvid u bibliotečni fond i rad u čitaonici.
  • posudba, međubibliotečna razmjena s bibliotekama u Hrvatskoji
  • suradnja s Nacionalnom sveučilišnom knjižnicom
  • pretraživanje on line baza podataka