Zavod za integralnu psihijatriju II.

Zavod je smješten u zgradi „jedanaestice“, na I. i II. katu), a sastoji se od dva odjela:

  • Odjel A
    (integralna psihijatrija ženska – žene iz pripadajućih gradskih četvrti)
  • Odjel B
    (muško-ženski odjel integralne psihijatrije gradskih četvrti Pešćenica, Dubrava, Dugo Selo) – I. kat)

Zavod za integralnu psihijatriju II.

U Zavodu se provodi liječenje bolesnika iz gradskih četvrti istočnog dijela grada Zagreba koji se po ustaljenom rasporedu hitnog zbrinjavanja bolesnika godinama liječe u bolnici „Vrapče“. To su gradske četvrti (bivše općine) Dubrava, Pešćenica, te gradovi Zagrebačke županije Dugo Selo, Sv. Ivan Zelina, Ivanić Grad (ukupno oko 220.000 stanovnika). U ovom Zavodu liječe se i žene iz Krapinsko-zagorske županije. Iako nozološko načelo nije vodeće, u Zavodu se uglavnom liječe bolesnici oboljeli od raznih psihoza.

Odjel A (ženski odjel integralne psihijatrije) ima 33 kreveta smještena na II. katu „jedanaestice“. Odjel je, u pravilu, zatvoren, a bolesnicama koje imaju slobodan izlaz u krug bolnice omogućava se šetnja ili terapijske aktivnosti.

Odjel B (miješani muško-ženski odjel integralne psihijatrije) (33 kreveta) nalazi se na prvom katu „jedanaestice“. Odnos muških i ženskih kreveta je fleksibilan – ovisan o pritisku bolesnika, odnosno bolesnica. Na odjelu se liječe sve kategorije duševnih bolesnika iz pripadajućih gradskih četvrti, izuzev ovisnika i psihogerijatrijske populacije. Primjenjuju se sve moderne metode liječenja.

Svi psihijatri zaposleni na Zavodu vode i ambulantne bolesnike (u sklopu ambulantno-polikliničke službe) koje su liječili tijekom njihove hospitalizacije, a svi su, uz sve druge visokostručne kadrove i jednu sestru, angažirani i u jedinici dnevne bolnice Zavoda (deset stolica) koja je organizirana tako da su u nju uključeni bolesnici vezani uz pojedinog psihijatra, a koji u dnevnu bolnicu dolaze, prvo jedanput do dva puta tjedno, zatim jedanput u dva tjedna, zatim jedanput u tri tjedna i onda, do godinu dana po otpustu, jedanput mjesečno.