Prema novom izvješću koje je objavila EU agencija za droge (EMCDDA), postoje naznake da industrija metamfetamina uzima sve više maha u Afganistanu. Dokument pod naslovom “Rastući dokazi o ulozi Afganistana kao proizvođača i dobavljača efedrina i metamfetamina” istražuje ima li ta zemlja, poznata kao vodeći svjetski proizvođač opijuma, potencijal da postane značajan proizvođač metamfetamina. Izvješće je rezultat istraživanja provedenog u okviru projekta EU4Monitoring Drugs (EU4MD), koji financira Europska komisija.

Ovi su rezultati, iako preliminarni, “zabrinjavajući”, navodi se u izvješću. Novi podaci sugeriraju da se u Afganistanu sada proizvode relativno velike količine jeftinog efedrina (1) i metamfetamina, a proizvodnja, dugoročno, može konkurirati proizvodnji opijata u zemlji (opijum, morfij, heroin).

Studija se temelji na intervjuima s “kuharima” efedrina i metamfetamina i drugim ključnim doušnicima u okrugu Bakwa (provincija Farah, jugozapadni Afganistan) u kolovozu 2020., kao i na dokumentarnim izvorima i analizi satelitskih snimki visoke rezolucije.

Inovacija, diverzifikacija i prelazak na biljnu proizvodnju

Izvješće opisuje kako su se afganistanski poljoprivrednici prilagodili kako bi preživjeli suočeni s ekološkim i drugim izazovima. Zamjećuje se važna inovacija nekih ruralnih domaćinstava na jugozapadu u posljednje tri godine i prelazak na proizvodnju i preradu „značajnih količina efedrina i metamfetamina“.

Pojava ove ‘nove i brzo rastuće industrije’ uslijedila je nakon spoznaje afganistanskih trgovaca drogom da je biljka efedre – koja je stoljećima samoniklo bilje u središnjem gorju zemlje – izvor efedrina, kemijskog prekursora koji se koristi za proizvodnju metamfetamina. Iako je proizvodnja metamfetamina zabilježena u zemlji između 2013. i 2017. godine, bila je relativno rijetka, niskog opsega te se temeljila na efedrinu ekstrahiranom iz lijekova (npr. sirupa za kašalj), u skupom procesu koji zahtijeva specijalizirane kemičare.

‘Čini se da je prelazak na biljnu proizvodnju u Bakwi ovo promijenio’, kaže se u izvješću. Opisuje se dvorazinski sustav koji uključuje dvije vrste laboratorija: prvi gdje polukvalificirani radnici ekstrahiraju efedrin iz biljke efedre, a drugi gdje metamfetamin od efedrina proizvode specijalni “kuhari”.

Mnogi su se u Bakwi sada uključili u novu ‘kućnu industriju’ dobivanja efedrina iz biljke efedre kako bi uprihodili dodatna sredstva. Kako je rekao jedan ‘kuhar efedrina’: ‘Ovo je lako, svatko to može naučiti’.

Procjenjuje se da je u vrijeme istraživanja bilo oko 330 sumnjivih lokacija za ekstrakciju efedrina, od malih kućanstava do većih tvornica, koje su često vodili lokalni trgovci efedrinom (od kojih su neki vjerojatno uključeni i u trgovinu opijumom). Kad se proizvede, efedrin se prodaje trgovcima iz drugih provincija ili izravno lokalnim pogonima za proizvodnju metamfetamina, gdje to preuzimaju vješti ‘kuhari metamfetamina’.

Potencijalni opseg proizvodnje ‘značajan’

Iako je sveukupnu količinu metamfetamina proizvedenog u Afganistanu teško procijeniti, a područje ovog istraživanja ograničeno je na Bakwu, ova analiza sugerira da je potencijalni opseg proizvodnje metamfetamina “značajan”. Procjenjuje se da bi postojeće lokacije za ekstrakciju efedrina u Bakwi imale kapacitet za proizvodnju oko 98 tona efedrina mjesečno (od 3.000 tona osušene efedre), čime bi se moglo proizvesti oko 65 tona kristalnog metamfetamina mjesečno. Za preradu ove količine efedrina bilo bi potrebno oko 500 laboratorija metamfetamina. Malo je vjerojatno da u samoj Bakwi postoji toliko mnogo laboratorija za metamfetamin, a izvješća o otpremi efedrina u druge provincije ili zapljeni na afganistansko-iranskoj granici sugeriraju da bi se proizvodnja mogla odvijati u drugim dijelovima Afganistana ili u susjednim zemljama.

Među odredištima afganistanskog metamfetamina koja se navode u izvješću jesu susjedni Iran i Pakistan. Sve je više izvješća o zapljeni metamfetamina povezanog s Afganistanom i drugamo (npr. Šri Lanka, Indonezija, Australija i afričke zemlje).

Rastuća afganistanska ekonomija sintetičkih droga

Čini se da rastuća industrija sintetičkih droga (2) u Bakwi ima značajan gospodarski utjecaj na tom području, potencijalno osiguravajući lokalnom gospodarstvu do 46,8 milijuna eura. Ako bi se potencijalna količina efedrina proizvedenog u Bakwi na lokalnoj razini pretvorila u metamfetamin, samo bi u Bakwi industrija mogla vrijediti oko 203 milijuna eura. Sve više izvješća o daljnjoj preradi efedrina i metamfetamina u drugim afganistanskim provincijama (Nimroz, Herat, Nangarhar), izazivaju zabrinutost da bi zarada od industrije metamfetamina u zemlji jednog dana mogla potencijalno parirati velikoj zaradi od opijata.

Izvješće navodi kako postoji veliki prostor za uzgoj usjeva efedre u Afganistanu. Sa 192 000 km2 zemlje više od 2 500 metara – nadmorske visine na kojoj efedra navodno najbolje raste – postoji potencijal za povećanje proizvodnje ove kulture.

Direktor EMCDDA Alexis Goosdeel kaže: „Ova nova analiza opsega proizvodnje afganistanskog efedrina i metamfetamina, dohotka koji generira i brzine kojom raste, istodobno iznenađuje i zabrinjava. Stupanj u kojem su proizvođači u malom kutku ove zemlje usvojili nove tehnologije i uspostavili proizvodnju metamfetamina s potencijalnim globalnim utjecajem, podsjeća na to kako se tržište droga tijekom kratkog vremenskog razdoblja može dramatično mijenjati. Sada počinjemo primjećivati ​​naznake da se metamfetamin proizveden u Afganistanu počinje pojavljivati ​​na međunarodnom tržištu. S obzirom na uhodani promet heroina i dobro utabane puteve trgovine između jugozapadne Azije i Europe, hitno je potrebno naučiti što više o ovom fenomenu. Mislim da sada postoji jasna potreba da se razmotri kako odgovoriti na prijetnju povećane proizvodnje metamfetamina u Afganistanu, kako od same zemlje, tako i od međunarodne zajednice’.

Bilješke:

  • Efedrin je jedna od prekursorskih kemijskih tvari koja se koristi za proizvodnju metamfetamina. Za druge prekursore metamfetamina vidjeti Metamphetamine drug profile od EMCDDA.
  • U ovom izvješću metamfetamin je opisan kao sintetička droga. Međutim, kada se proizvodi od efedrina ekstrahiranog iz biljke, tehnički ga je preciznije opisati kao polusintetsku tvar.
Izvorni članak: emcdda.europa.eu
Preveo: dr.sc. Ivan Ćelić, dr.med.
Skip to content