Psihijatar Ante Bagarić iz Klinike za psihijatriju “Vrapče” u Zagrebu, govoreći o utjecaju pandemije izazvane koronavirusom na mentalno zdravlje, rekao je danas u HTV-ovoj emisiji Studio 4 kako je veliki stres, koji traje više od godinu dana, stvorio nove mentalne poremećaje i nepovoljna mentalna stanja, što psihijatrima otežava postavljanje dijagnoze i pomaganje oboljelima.

– Mi imamo otprilike način kako reagirati na stres, ali ovo je jedan stres koji je unikatan u svijetu, rekao je Bagarić.
Objasnio je da je stres koji traje nekoliko dana ili tjedana prihvatljiv, da uzburka čovjekov emocionalni sustav, koji čak možda može i profitirati iz tog stresa. No, dodao je, kad nešto traje nekoliko mjeseci, onda nastupa emocionalna tupost – sklonost emocionalnog sustava da se prilagodi zatvarajući se u sebe, ne reagirajući, čuvajući energiju…

– Fiziološki, prirodno, povlačimo se, zatvaramo, otupljujemo, ne veselimo se, ne radujemo se, ne tugujemo, nego sve te sjajne, normalne emocionalne reakcije postaju manjeg intenziteta, kraće traju, rekao je Bagarić.

Izrazio je nadu da neće biti novih sojeva koronavirusa, dodavši kako bi nastavak pandemije na mentalnom sustavu doveo do nečega što nije dobro.

Ovisnost o internetu – vrlo opaka bolest

Bagarić je naveo i da je pandemija negativno utjecala na ovisnost. S obzirom na zatvorenost zbog pandemije, istaknuo je ovisnost o internetu, nazvavši je vrlo opakom bolesti koja se ušulja, kao i sve ovisnosti. Rekao je kako “online” sustav ima mnogo prednosti, ali naglasio je važnost druženja i razgovora uživo. Pozvao je ipak građane da poštuju mjere.

Pozvao je ljude koji trebaju pomoć da se jave psihijatrima.

– Jedan razgovor sigurno ne može donijeti nikakve štete, a potencijalno može donijeti puno dobrih stvari, poručio je Bagarić.

Više pogledajte u videu.

 

Izvor: HRT Magazin

Skip to content