COVID-19 “Zajedno smo snažniji”
očuvanje blagostanja
sprječavanje izgaranja

Drage kolegice i kolege,

pandemija COVID-19 sve nas zajedno stavlja pred nove i poprilično sveprožimajuće izazove. Zdravstvene djelatnice i djelatnici su, ispunjavajući doista najplemenitije od svih plemenitih namjera i dužnosti – skrb, brigu i liječenje drugih, posebice ranjivi jer se svakodnevno susreću s mnogobrojnim ugrozama za vlastiti život, zdravlje i sigurnost, kao i s ugrozama za život, zdravlje i sigurnost svojih bližnjih, svojih kolega i osoba za koje skrbe.

Sve navedeno, osim mogućih neposrednih učinaka na tjelesno zdravlje zdravstvenih djelatnika, ima i niz posrednih i neposrednih učinaka na naše psihičko zdravlje, a samim time i na naše sposobnosti pružanja primjerene, odgovarajuće i sigurne skrbi.

Upravo stoga i zato, stručnjaci Klinike za psihijatriju Vrapče odlučili su se omogućiti kolegicama i kolegama podršku u jer, osim što smo pandemijom svi obuhvaćeni,

“Zajedno smo snažniji”

Kao jedan vid podrške nastojali smo pripremiti razne materijale koji Vam, nadamo se, mogu biti od koristi u suočavanja s brojnim svakodnevnim izazovima te Vam pomoći da očuvate Vaše blagostanje i dobrobit Vas i svih Vaših bližnjih.

Želimo od Vas čuti i nastaviti saznavati o izazovima s kojima se suočavate te o utjecajima istih na Vas i Vaše bližnje kako biste nam pomogli u oblikovanju te osiguranju praktičnosti i korisnosti istih: formular.

Ukoliko smatrate kako Vam je potrebna podrška od strane nekog od naših stručnjaka ili se želite uključiti u neki naših terapijskih programa, molimo Vas da nam se javite na broj telefona: 01 3713 298, ili e-mail: dnevna.psihoterapija@bolnica-vrapce.hr, u razdoblju od ponedjeljka do petka, od 8:00 do 16:00 sati.

Važna napomena!

Materijali koje ćete ovdje naći u formi kratkih predavanja, tehnika relaksacije i nošenja sa stresom nipošto nisu istoznačni psihoterapijskom tretmanu i/ili farmakoterapiji te zamjena za njih! Suočeni pandemijom COVID- 19, kao i potresima koji su zadesili Hrvatsku, svjesni smo činjenice da se neki od Vas nalaze u psihološkoj krizi ili imate simptome psihološke traume. U tom slučaju tehnike progresivne mišićne relaksacije ili opuštanja disanjem mogu čak potaknuti ponovno proživljavanje onog događaja koji Vas je traumatizirao i tako pogoršati stanje. Ukoliko osjetite da su Vaši simptomi toliko intenzivni da se nalazite u krizi, preporučamo Vam da ODMAH potražite stručnu psihološku pomoć.

Značenje i važnosti blagostanja i dobrobiti

5 načina za postizanje psihološke dobrobiti u poslovnom okruženju

Komunikacijske vještine

Komunikacija

Grupa - zaštita od ili uzork sindroma sagorijevanja

Stres i načini suočavanja s istime

Stres i zdravlje

Fenomen agresije, nasilje i psihološke reakcije na agresiju

Integracija negativnih iskustava

Strategije suočavanja sa stresom

Regulacija emocija

Deeskalacija

Kontrola anksioznosti

Stres na radu - sagorijevanje

Učinkovite metode suočavanja sa stresom

Tehnike relaksacije

Tehnike relaksacije - Vježba 1

Tehnike relaksacije - Vježba 2

Tehnike relaksacije - Vježba 3

Tehnike relaksacije - Vježba 4

Tehnike relaksacije - Vježba 5

Tehnike relaksacije - Vježba 6

Tehnike relaksacije - Vježba 7

Tehnike relaksacije - Vježba 8

Mindfulness

Mindfulnessom protiv stresa

Mindfulness 3-minutni prostor disanja - Vježba 1

Mindfulnes Stopala - Vježba 2

Načini suočavanja sa stresom i osnovne potrebe

Seksualni problemi

Poremećaji spavanja

Higijena spavanja

Nesanica - postupci samopomoći

Uporaba alkohola i COVID-19

Korisni "leafletsi"

Kako možemo pomoći?

“Zajedno smo snažniji”, program pomoći i podrške zdravstvenim djelatnicima tijekom COVID‐19 pandemije, a s ciljem očuvanja dobrobiti i blagostanja te sprječavanja izgaranja. Sastavili su stručnjaci Klinike za psihijatriju Vrapče, u suradnji s Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske  te uz podršku Hrvatske liječničke komore Hrvatske komore medicinskih sestara.

Skip to content