Dan sestrinstva 2014.

Međunarodni dan sestrinstva u Klinici za psihijatriju Vrapče medicinske sestre i tehničari obilježili su na otvorenom, u prekrasnom bolničkom parku dana 12. svibnja 2014.

U krugu Bolnice medicinske sestre i tehničari okupili su se oko izložbenog prostora na kojem su se nalazile brošure svih zavoda Klinike i drugi promotivni materijal. Brošure su osmislile, uredile i dizajnirale same medicinske sestre, a sadržaj predstavlja specifičnosti rada i zdravstvene njege svakog zavoda.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Štefica Bagarić okupljenim je sestrama i tehničarima čestitala Dan sestrinstva i u prigodnom govoru rekla da je 12. svibnja rođendan Florence Nightingale, utemeljiteljice modernog sestrinstva koja je osnovala školu za medicinske sestre, uvela profesionalno obrazovane žene u sustav sestrinstva i postavila temeljna načela sestrinske etike. Istaknula je da je ovogodišnja tema Međunarodnog savjeta sestara (ICN) – „Medicinska sestra – snaga za promjene“, a cilj je motivirati sestre da promjene sliku sestrinstva i pokažu društvu da su sestre životni potencijal prema zdravlju nacije. Naglasila je da samo kvalitetno obrazovani i motivirani zdravstveni djelatnici mogu unositi promjene i savladavati izazove koji se pred njih postavljaju. Potreba za visokim obrazovanjem prepoznata je u Klinici za psihijatriju Vrapče, a o tome govori podatak da od 320 uposlenih medicinskih sestara njih 40 su studenti sestrinstva na veleučilišnim i sveučilišnim studijima.

Ravnatelj Klinike prof. dr. sc. Vlado Jukić je uz čestitku medicinskim sestrama i tehničarima naglasio da je Bolnica uvijek imala razumijevanja za potrebe medicinskih sestara i tehničara vezano uz obrazovanje i zahvalio je medicinskim sestrama i tehničarima na predanom radu sa psihijatrijskim pacijentima.

Janja Rukavina, predsjednica podružnice HUMS-a rekla je da u svima nama leži jedna mala Florence Nightingale, iako nismo poznate na svjetskoj razini. Svakodnevno skrbeći za pacijenta i zadovoljavajući njegove potrebe možemo mirno i spokojno nakon smjene otići kući, sigurni da smo obavili nešto dobro za pacijenta, njegovu obitelj, a konačno i za sebe.

Tijekom dana, u druženju na otvorenom, „štand“ su posjetili, uz stotinjak medicinskih sestara i tehničara i drugi zaposlenici i bolesnici naše Klinike. Samim postavljanjem izložbenog prostora u bolnički krug napravljen je iskorak ka socijalnoj profesionalizaciji sestrinstva.

Dan sestrinstva 2014. Dan sestrinstva 2014. Dan sestrinstva 2014.

Skip to content