Prema istraživanju sa Sveučilišta Sheffield u Velikoj Britaniji, tijekom razdoblja izolacije zabilježen je trostruki porast broja osoba koje su prijavile ozbiljne poteškoće s depresijom i anksioznošću.

Ovo istraživanje otkrilo je kako je tijekom izolacije zbog  koronavirusa u travnju udio osoba koje su prijavile klinički značajne poteškoće s depresijom i anksioznošću dosegao 52%, što je tri puta više od dotadašnjeg prosjeka od 17%, prije pandemije COVID-19. Međunarodni tim stručnjaka naglasio je i regionalne varijacije u psihološkoj dobrobiti koje pokazuju da je u socioekonomski ugroženijim područjima Velike Britanije prijavljen teži stupanj depresije.

Rezultati objavljeni u časopisu Psychosomatic Medicine pokazuju, također, kako je utjecaj pandemije na mentalno zdravlje bio posebno izražen kod mladih, žena te nezaposlenih ili onih s niskim primanjima.

Dr. Jaime Delgadillo s Odsjeka za psihologiju Sveučilišta Sheffield, kaže: “Skrećemo pozornost na gorući problem koji se tiče mentalnog zdravlja nacije. Povijesno gledano, zaštita mentalnog zdravlja je nedovoljno financirana. Problemi s mentalnim zdravljem veoma su ozbiljna zdravstvena stanja koja mogu postati vrlo onesposobljavajuća ako se ne liječe. Ovi dokazi zahtijevaju od donositelja strategija i zdravstvene službe da se brinu o mentalnom zdravlju stanovništva tijekom ovog izazovnog razdoblja.”

Dr. Christoph Pieh s Donau-Universität Krems u Austriji kaže: “Kako je COVID-19 nova bolest, a svjetske mjere izolacije bez presedana za našu generaciju, relativno je malo poznato o utjecajima trenutne pandemije na mentalno zdravlje. Proveli smo ovo istraživanje kako bismo ispitali nekoliko pokazatelja psihološke dobrobiti i mentalnog zdravlja.”

Michael Barkham, profesor kliničke psihologije na Sveučilištu u Sheffield, kaže: “Ova studija detaljno istražuje pokazatelje mentalnog zdravlja i blagostanja na reprezentativnom uzorku stanovništva Velike Britanije tijekom vrhunca izolacije. Trostruko povećanje u prevalenciji problema depresije i anksioznosti kod odrasle populacije koje smo utvrdili tijekom izolacije dokaz je da je COVID-19 povezan s krizom mentalnog zdravlja. ”

 

Izvornik: Pieh C, Budimir S, Delgadillo J, Barkham M, Fontaine JRJ, Probst T. Mental health during COVID-19 lockdown in the United Kingdom. Psychosom Med. 2020 Oct 1. doi: 10.1097/PSY.0000000000000871.

Prevela: dr.sc. Marta Skelin, dr.med.

Skip to content