Južnokanadska pokrajina Ontario ima devet puta više posjeta hitnoj medicinskoj službi (HMS) mjesečno zbog trovanja kanabisom kod djece mlađe od 10 godina nakon što je Kanada legalizirala kanabis u rekreativne svrhe. Dok su pojedinačne bolnice i prije izvješćivale o trovanju djece kanabisom, ovo je prva studija koja je proučavala cijelu regiju.

“Vidjeli smo češće i ozbiljnije posjete HMS-u zbog trovanja kanabisom kod djece mlađe od 10 godina nakon legalizacije kanabisa, a čini se da je legalizacija jestivih proizvoda od kanabisa ključni čimbenik”, kaže glavni autor dr. Daniel Myran, obiteljski liječnik, specijalist javnog zdravstva i preventivne medicine sa Sveučilišta u Ottawi.

Istraživački tim je pregledao sve posjete HMS-u Ontarija tijekom tri razdoblja; prije legalizacije, nakon što su proizvodi na bazi cvijeta i ulja od kanabisa legalizirani u listopadu 2018., te nakon što su komercijalni jestivi proizvodi od kanabisa (npr. gumeni bomboni i čokolade) i drugi proizvodi legalizirani i postali dostupni za prodaju krajem siječnja 2020.

Tijekom cijelog promatranog razdoblja (od siječnja 2016. do ožujka 2021.) bilo je 522 posjeta HMS-u zbog trovanja kanabisom kod djece mlađe od 10 godina. Prosječna dob ove djece bila je tri godine i devet mjeseci.

Iako nije bilo smrtnih slučajeva, 171 (32,7%) posjeta zahtijevalo je hospitalizaciju, a 19 posjeta (3,6%) prijem u jedinicu intenzivne njege (JIL). Posjete HMS-u zbog trovanja kanabisom najviše su porasle nakon što su legalizirani komercijalni jestivi proizvodi, a više tih posjeta zahtijevalo je hospitalizaciju u usporedbi s druga dva razdoblja (39% u odnosu na 25%).

Istraživači su primijetili da se legalizacija kanabisa u Kanadi preklapala s pandemijom COVID-19. Otkrili su da su se posjete HMS-u zbog trovanja djece bilo koje vrste tijekom pandemije u Ontariju smanjile, dok su posjete zbog trovanja kanabisom porasle tijekom tog vremena. Nakon što su komercijalni jestivi proizvodi postali dostupni, gotovo 10% svih posjeta HMS-u zbog trovanja djece u Ontariju bilo je povezano s kanabisom.

“Kanadski pristup legalizaciji imao je za cilj spriječiti povećanje trovanja djece kanabisom kroz politiku ograničavanja jačine jestivih proizvoda kanabisa, zahtijevajući ambalažu otpornu na djecu i edukaciju za roditelje i skrbnike” kaže dr. Myran. “Nažalost, stope koje smo vidjeli u našoj studiji sugeriraju da pristup nije ispunio taj cilj.”

“Kako sve više mjesta diljem svijeta razmatra legalizaciju kanabisa u rekreativne svrhe, moramo naučiti kako bolje zaštititi djecu od trovanja kanabisom”, kaže dr. Myran. “Početak je više obrazovanja, ali možda ćemo morati razmotriti druge mjere kako bismo smanjili privlačnost jestivih proizvoda kanabisa maloj djeci, kao što su mnogo stroža ograničenja o tome kako jestivi proizvodi mogu izgledati i imati okus nakon što se uklone iz ambalaže.”

Izvornik: Myran DT, Cantor N, Finkelstein Y, i sur. Unintentional Pediatric Cannabis Exposures After Legalization of Recreational Cannabis in Canada. JAMA Netw Open. 2022 Jan 4;5(1):e2142521. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2021.42521.

Preveo: dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med.

Skip to content