Goran Arbanas: Muškarci su sve češće žrtve partnerskog nasilja no rijetko ga prijavljuju. Susreo sam se sa slučajevima od vrijeđanja i ponižavanja do fizičkog zlostavljanja.

Iako su žene češće žrtve obiteljskog i partnerskog nasilja, istina je da i muškarci često trpe u nasilnim partnerskim vezama, a jedina razlika je u tome što o tome obično ne govore naglas. U većini slučajeva čini se da su muškarci – žrtve zapeli u vremenu: danas su u istom položaju u kojem su žene bile prije 30-ak godina.

Unatoč rastućem broju muškaraca žrtava obiteljskog ili partnerskog nasilja, njihov problem smatra se prilično nevažnim, ili se misli da su na neki način sami krivi za to, a ponekad su i predmet podsmijeha ako njihovo iskustvo procuri u javnost. Kako komentira ovaj problem, pitali smo doc. dr. sc. Gorana Arbanasa, forenzičkog psihijatra i seksualnog terapeuta u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče:

– Na početku treba reći da su velika većina žrtava obiteljskog ili partnerskog nasilja žene. Međutim, sve češće i muškarci postaju žrtve. Postoje određene kulturološke razlike, pa je viša prevalencija obiteljskog nasilja zabilježena u Sjedinjenim Američkim Državama nego u Europi. Moguće je da tu ulogu imaju i stope prijavljivanja. Naime, obiteljsko se nasilje općenito rijetko prijavljuje, a posebno ga rijetko prijavljuju muškarci. Postoje vrlo visoke crne brojke, tj. velik broj onih koji su neprepoznati, koji nikome to nisu ispričali.

Cijeli tekst pročitajte na slobodnadalmacija.hr

Skip to content