Fentanil je lijek koji se koristi kao dodatak sedaciji i za ublažavanje jake boli tijekom i nakon operacije, ali je također jedna od najsmrtonosnijih droga odgovorna za desetke tisuća umrlih u SAD-u. U istraživanju koje su proveli istraživači u Općoj bolnici Massachusetts (MGH), testovi električne moždane aktivnosti otkrili su učinke fentanila i ukazali na to da lijek zaustavlja disanje ljudi prije drugih vidljivih promjena i prije nego što izgube svijest.

U studiji je napravljen elektroencefalogram (EEG) za 25 pacijenata koji su bili pod općom anestezijom za operacije koje su trajale dva ili više sati. Istraživači su otkrili da su određeni EEG obrasci povezani s disanjem, sedacijom i gubitkom svijesti.

“Otkrili smo da fentanil proizvodi specifičan EEG zapis koji se razlikuje od drugih anestetika, što bi moglo omogućiti praćenje njegovih učinaka kako bi se omogućila sigurnija, preciznija i personalizirana primjena opioida”, kaže dr. Patrick L. Purdon iz Opće bolnice Massachusets. “Na primjer, razmislite o pacijentima s COVID-19 koji su pod sedativima na intenzivnoj njezi ili pacijentima koji su podvrgnuti operaciji – trenutačno ne postoji način da znamo djeluju li opioidi na te pacijente bez svijesti.”

EEG ispitivanja su također otkrila da fentanil počinje ometati disanje oko 4 minute prije nego što dođe do bilo kakve promjene u budnosti i pri 1700 puta nižim koncentracijama lijeka od onih koje uzrokuju sedaciju. “Ovo objašnjava zašto je fentanil tako smrtonosan: zaustavlja disanje ljudima prije nego što to uopće shvate”, kaže Purdon.

Rezultati jasno pokazuju da nijedna količina fentanila ne bi bila sigurna izvan kliničkog okruženja s obučenim stručnjacima. Budući da je izloženost fentanilu vjerojatno i dalje stalni rizik tijekom nezakonite uporabe, brza respiratorna depresija koju su istraživači primijetili podupire potrebu za povećanom dostupnošću jedinica za medicinsko promatranje ili nadzor, naloksona i drugih alata za smanjenje rizika od smrti među osobama s poremećajem uzimanja psihoaktivnih tvari.

 

Izvornik: Balanza GA, Bharadwaj KM, Mullen AC, i sur. An EEG Biomarker of Fentanyl Drug Effects. PNAS Nexus. 2022;pgac158.

Preveo: dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med.

Skip to content