Župićev muzej, osnovan je i otvoren 1954. godine, povodom proslave 75. obljetnice Klinike za psihijatriju Vrapče, a osam godina kasnije 1962.godine Muzej je uvršten u popis hrvatskih muzeja.

(fotografija interijera Župićevog muzeja)

Naime, dr. Stanislav Župić još je davnih 1920-tih godina u tijek liječenja uključio je i likovno izražavanje bolesnika te započeo sakupljati nastale likovne radove. 1933. godine objavio je i tekst naslova „Kako da pristupimo duševnom bolesniku i čim da ga okružimo“ u kojem daje potporu suvremenim trendovima liječenja i kreativnom stvaranju bolesnika. Već krajem 19. stoljeća u svijetu se pojavio interes za istraživanje i sakupljanje likovnih radova duševno bolesnih. Takvi radovi počinju se izlagati posebice uz održavanje stručnih kongresa, a časopis The Times je 1913. godine istaknuo  kako takva izlaganja poučno pokazuju vezu između umjetnosti i duševnih bolesti. U Europi tada, velik utjecaj imalo je djelovanje Hansa Prinzhorna, liječnika i povjesničara umjetnosti koji je u Heidelbergu skupio veliku zbirku crteža na temelju koje je 1922. godine napisao knjigu: Bildnerei der Geisteskranken (Slikarstvo duševnih bolesnika).

(knjiga je dio knjižničnog fonda, nalazi se u Stručnoj knjižnici)

Stalni postav Župićevog muzeja čine radovi bolesnika koji su nastali za vrijeme njihova boravka u Klinici za psihijatriju Vrapče. Postav je neobičan, treba naglasiti da slike i crteži bolesnika odražavaju njihova unutarnja raspoloženja i mogu se koristitiu u dijagnostici i procjeni stanja bolesnika. Poradi veličine prostora Muzeja izloženi su najzanimljiviji radovi nekolicine bolesnika.

Balvan, Ivo: Četiri karakteristična rada s nadnevkom

Ružić, Mihajlo: Karakteristični radovi s nadnevkom

Zapećnik, Štefanija: Ženski aktovi, Tri crteža iz Maksimira, Duševno bolesna

Brkljačić, Antun: Dva rješenja za reklame, Rješenje za reklamu cigareta Hans Neuerburg

Tućić, Antun: Portret žene, Pastirica, Šumski pejsaž, Dva muška portreta

Padarim, Medardo: Viđenje svijeta

Rajčani, Antun:Civilizacija ima i žrtava, Premašujemo normu; Dobar primer zove

Novaković, Marija: Emigranti, Put u duševnu bolnicu,Duh, Razmišljanje, Robovanje, Ovisnost, Indolenti,  Smetnje u radu, Zaboravljanje…

(Katalog: Župićev muzej, Stalni postav likovnih radova pacijenata bolnice Vrapče. Zagreb 2017.)

Posjet Muzeju za pojedince i grupe uz prethodnu najavu na:

biblioteka@bolnica-vrapce.hr
tel: 01 3780 771
ravnateljstvo@bolnica-vrapce.hr
tel: 01 3780 600

Kontakt:

mr.sc. Snježana Spitzmüller
Voditeljica Stručne knjižnice

Skip to content