Kako se bližimo sezoni epidemije gripe, ljudi koji boluju od opstruktivne apneje u spavanju (eng. OSA – opstructive sleep apnea) trebali bi dodatno pripaziti. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Clinical Sleep Medicine prvo je koje navodi da su pacijenti koji boluju od OSA, a nisu koristili CPAP uređaj (eng. CPAP – continuous positive airway pressure; uređaj za kontinuirano pozitivni tlak), imali veću mogućnost biti hospitalizirani radi gripe.

Rezultati retrospektivnog istraživanja pokazuju da je 61% pacijenata (17 od 28) kojima nije propisan ili ispravno korišten CPAP uređaj u liječenju OSA bilo hospitalizirano radi gripe, u usporedbi s 24% hospitaliziranih pacijenata (6 od 25) u skupini onih pacijenata koji su koristili CPAP uređaj. Statističkom obradom podataka utvrđeno je da pacijenti koji ne koriste CPAP uređaj imaju gotovo pet puta veću vjerojatnost biti hospitalizirani radi gripe, a usprkos tomu što su čak i u većem postotku bili cijepljeni protiv gripe.

„Naša studija sugerira da među pacijentima koji boluju od OSA oni koji koriste CPAP u terapiji imaju manju šansu biti hospitalizirani nakon infekcije virusom gripe u odnosu na one koji ne koriste CPAP“, rekao je koautor istraživanja dr. Glen Greenough, izvanredni profesor medicine, psihijatrije i neurologije na Dartmouth-Hitchcock medicinskom centru u Lebanonu, New Hampshire, SAD. Greenough je rekao da istraživanje ide u prilog daljnjim dokazima kako je san bitan za zdravlje.

„Ovi rezultati sugeriraju da liječenje CPAP uređajem, koje poboljšava kvalitetu spavanja, ujedno smanjuje i ozbiljnost infekcije gripom, što je određeno stopom hospitalizacija“, rekao je. „To može sugerirati da liječenje apneje u snu i time poboljšanje kvalitete spavanja ima i blagotvoran učinak na imunološki sustav. Također sugerira da bi liječenje apneje u snu CPAP uređajem moglo pomoći u smanjenju broja hospitalizacija, a time i smanjenju troškova zdravstvene zaštite.“

Gotovo 30 milijuna odraslih osoba u SAD-u ima OSA, kroničnu bolest karakteriziranu opetovanim kolabiranjem gornjih dišnih putova tijekom spavanja. Uobičajeni znakovi upozorenja uključuju hrkanje i pretjeranu dnevnu pospanost. Uobičajeni tretman je CPAP terapija, koja koristi blagu razinu pozitivnog tlaka zraka, koja se pruža kroz masku kako bi dišni putevi bili otvoreni tijekom spavanja.

Istraživači iz Dartmouth-Hitchcock medicinskog centra analizirali su zdravstvene kartone 53 pacijenta koji su imali OSA i potvrđeni slučaj zaraze gripom između 2016. i 2018. godine. 28 pacijenata koji su kategorizirani kao oni koji se nisu pridržavali liječenja CPAP-om imali su prosječnu dob od 63 godine i bili su u 54% slučajeva muškarci; 25 pacijenata koji su se pridržavali liječenja CPAP uređajem imalo je prosječnu dob oko 60 godina i bili su 52% muškarci. Korištenje CPAP uređaja procijenjeno je preuzimanjem podataka, pri čemu se pridržavanje definiralo kao korištenje najmanje četiri sata po noći tijekom najmanje 70% dana.

Analiza je također otkrila da je 75% bolesnika koji se nisu ispravno liječili primilo cjepivo protiv gripe, u usporedbi s 56% redovitih korisnika CPAP uređaja. Iako to nije statistički značajna razlika, autori sugeriraju da je loše spavanje možda moglo utjecati na učinak cjepiva.

Izvornik: Mok EM, Greenough G, Pollack CC. Untreated obstructive sleep apnea is associated with increased hospitalization from influenza infection. J Clin Sleep Med. 2020 Aug 11. doi: 10.5664/jcsm.8744.

Preveo: Damir Mulc, dr.med.

Skip to content