Klinika za psihijatriju Vrapče, kako se bolnica „Vrapče“ zove od 2011. godine, nije samo naša najstarija, najveća i najznačajnija psihijatrijska ustanova koja je, osim što je učilište (nastavna je baza nekoliko fakulteta Zagrebačkog sveučilišta) i znanstvena ustanova, i kulturna institucija, odnosno ustanova od kulture.

U Bolnici se od početka njezinog rada njeguje poseban odnos prema umjetnosti. Niz je velikana hrvatske kulture koji su liječeni u „Vrapču“, a mnogi od njih ostavili su u Bolnici ne samo nematerijalne, nego i materijalne tragove. Bolnica je tako u posjedu šest slika Slave Raškaj te nekoliko tisuća slika, crteža, mozaika i skulptura drugih manje poznatih likovnih umjetnika.

Još tridesetih godina prošlog stoljeća planira se otvaranje muzeja i počinje se sa sakupljanjem likovnih radova za njegov postav. Godine 1954., povodom proslave 75. obljetnice Bolnice, primarijus je Stanislav Župić u velikoj bolničkoj dvorani priredio izložbu radova pacijenata i time obznanio osnivanje muzeja. Izloške je kasnije smjestio u maloj dvoetažnoj prostoriji u zgradi koja povezuje istočno krilo glavne zgrade Bolnice i zgrade nazvane „jedanaestica“. Osam godina kasnije, 1962. godine, zaslugom prim. Župića, muzej je, kao muzejska bolnička zbirka likovnih radova, uvršten u popis hrvatskih muzeja. Prije nekoliko godina, povodom uređenja (povijesnog) Muzeja bolnice Vrapče, javlja se ideja da se ta zbirka i prostor u koju ju je smjestio prim. Župić, nazove Župićevim muzejom.

No, prije toga, trebalo je prostor urediti te izabrati (prvi) stalni postav likovnih radova ovog muzeja. Arhitekt Željko Kovačić, jedan on naših najistaknutijih stručnjaka u projektiranju muzeja, osmislio je sanaciju i adaptaciju ovog prostora. Muzejski potpuno neadekvatan prostor, u kojemu, npr. nije bilo komunikacije između prizemlja i galerije, malim je zahvatima pretvorio u funkcionalnu, simpatičnu i intimnu galeriju.

Prof. dr. sc. Žarka Vujić s Katedre za muzeologiju Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu priredila je stalni postav likovnih radova bolesnika bolnice „Vrapče“, odnosno stalni postav Župićevog muzeja. Zanesena umjetničkom vrijednošću, ljepotom i kvalitetom radova Marije Novaković (liječena u „Vrapču“ od 1932. do 1960. godine) prvo je predložila stalni postav Marijinih radova. No nakon boljeg uvida u cjelokupni fundus likovnih radova bolesnika bolnice „Vrapče“ za ovaj stalni postav izabrala je još dvadesetak radova drugih bolesnika. Prostor na galeriji ostavila je za Marijine slike, a u prizemlju je izložila slike Ive Balvana, Mihajla Ružića, Štefanije Singer Zapećnik, Antuna Brkljačića, Antuna Rajčanina i Ivana Tucića. Tako su, u ovom (prvom) postavu, javnosti predstavljene slike i crteži još šestoro umjetnika bolesnika čiji su radovi dio fundusa likovne zbirke radova bolesnika bolnice „Vrapče“ koji su bili Marijini suvremenici.

Posjetitelji će u ovom ugodnom Župićevom muzeju, prvo u prizemlju, a onda na galeriji s koje izlaz vodi prema van, mirno razgledati izložene radove te kroz njih proviriti u umjetničku dušu i intimu njihovih autora. Upoznajući ovu umjetničku i kulturnu dimenziju stvaralaštva psihijatrijskih bolesnika, mijenjat će, društvenim okolnostima zadanu, predrasudu, stav i pogled na psihijatrijske bolesnike te tako doprinositi njihovoj destigmatizaciji.

Slučaj je htio da ovogodišnja Noć muzeja, kada otvaramo Župićev muzej u kome dominiraju slike glazbenice, pijanistice, Marije Novaković, obilježava temu Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo.

Ovaj stalni postav Župićevog muzeja prvi put će javnosti biti predstavljen u Noći muzeja 2017. Otvorit će ga ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljan Koržinek u petak, 27. ožujka 2017. u 18 sati kada i počinje ovogodišnja Noć muzeja.

Osim stalnog postava likovnih radova pacijenata bolnice Vrapče u Župićevom muzeju, posjetitelji će tijekom Noći muzeja 2017. u „Vrapču“ imati priliku razgledati i Muzej bolnice Vrapče i izložbu slika Vlaste Štalekar („Advent u Zagrebu“) u galeriji Slava Raškaj.

Muzej bolnice Vrapče, otvoren 2014. godine, prvi je muzej jedne hrvatske bolnice i ujedno prvi muzej medicine u Hrvatskoj uopće. Smješten je u prizemlju zgrade Centra za radno-okupacijsku terapiju i rehabilitaciju, a autor projekta adaptacije i postave eksponata je arhitekt Željko Kovačić. Iako je otvoren tek prije dvije godine ovaj muzej je postao vrlo popularna karika četverolista (Muzej bolnice Vrapče, Župićev muzej, galerija Slava Raškaj i Spomen biblioteka) materijalizirane intelektualne i duhovne baštine Bolnice Vrapče, „Pričajući priču“ o bolnici „Vrapče“, o psihijatrijskim bolesnicima i bolestima od kojih oni boluju te njihovom liječenju i terapiji, postao je mjestom susreta onih koji se interesiraju za psihijatriju kao struku i za psihijatrijske bolesnike te značajno doprinosi destigmatizaciji duševnih bolesnika.

Galerija Slava Raškaj sagrađena je na temeljima srušene košaračke radionice po projektu Jelene Skorup Juračić i Dražena Juračića. Otvorena je 2009. godine povodom 130. obljetnice bolnice. U pravilu se u njoj odvijaju dvije izložbe godišnje – jedna je izložba radova naših bolesnika, a druga drugih likovnih umjetnika. U njoj se, osim izložbi, odvija i likovna (art) terapija.

Spomen biblioteka, također otvorena 2009. godine, u kojoj su smješteni najvažniji bolnički dokumenti, povijesti bolesti poznatih bolesnika i dosjei ravnatelja Bolnice, te knjige objavljene u nakladi Bolnice, kao i knjige hrvatske psihijatrijske publicistike, nije otvorena za javnost.

Pozivamo sve naše bolesnike i zaposlenike, kao i sve zainteresirane za tematiku koju obrađuju vrapčanski muzeji, da dođu u „Vrapče“ i da, kroz muzejske eksponate, zavire u dušu naših bolesnika, likovnih umjetnika te tako doprinesu destigmatizaciji psihijatrije, psihijatrijskih bolesnika i psihijatrijskih ustanova kao takvih.

Skip to content