Povodom obilježavanja Dana osoba s duševnim smetnjama u organizaciji Klinike za psihijatriju Vrapče, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog društva za kliničku psihijatriju Hrvatskog liječničkog zbora, danas 9. lipnja 2021. godine održan je mrežni seminar „Prevencija primjene nedobrovoljnih i prisilnih mjera u liječenju osoba s duševnim smetnjama“.

U radu skupa sudjelovali su eminentni stručnjaci s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Sunčana Roksandić i prof. dr. sc. Jasnica Garašić. U svojim izlaganjima prof. dr. sc. Sunčana Roksandić i prof. dr. sc. Jasnica Garašić predstavile su pravni okvir psihijatrijskog dobrovoljnog i prisilnog psihijatrijskog liječenja s posebnim naglaskom na izvješća koja psihijatrijske ustanove dostavljaju Povjerenstvu za osobe s duševnim smetnjama.

Skupu se obratila i doc. dr. sc. Nadica Buzina, predstojnica Zavoda za forenzičku psihijatriju ”dr. Vlado Jukić”, a koja je u svojem sažetom izlaganju prezentirala podatke o primjeni mjere prisile tijekom proteklih pet godina. Istaknula je kako je značajno financijsko ulaganje i izgradnja nove zgrade forenzičke psihijatrije rezultirala izostankom primjene fizičkog sputavanja na Zavodu tijekom 2020. godine.

Pučka pravobraniteljica mr. sc. Tena Šimonović Einwalter istaknula je potrebitost nastavka suradnje između psihijatrijskih ustanova i Ureda pučke pravobraniteljice, a sve s ciljem daljnjeg unaprjeđenja skrbi za osobe s duševnim smetnjama. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak naglasila je kako je iznimno važno u svakodnevnom radu poštivati međunarodne konvencije koje su ratificirane od strane Sabora.

Predstavnica Hrvatskog saveza udruga za mentalno zdravlje Vlatka Ročić Petak u svojem je emotivnom izlaganju prezentirala osobna iskustva bolesnika pri čemu je naglasila potrebu kvalitetnije skrbi za osobe s duševnim smetnjama tijekom bolničkog liječenja.
Voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj prim. dr. sc. Iva Pejnović Franelić prezentirala je programe i projekte Svjetske zdravstvene organizacije te je naglasila važnost suradnje s vodećim svjetskim zdravstvenim organizacijama. Voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravstva za metode psihosocijalne rehabilitacije Klinike za psihijatriju Vrapče prof. dr. sc. Slađana Štrkalj Ivezić prezentirala je kratki video zapis u kojem je zorno prikazana metoda deeskalacije te je također naglasila važnost primjene ove metode s ciljem prevencije primjene fizičkog sputavanja bolesnika tijekom hospitalnog liječenja.

Pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. dr. sc. Tomislav Benjak prezentirao je projekt Svjetske zdravstvene organizacije  Quality Rights i njegova provedba u Hrvatskoj’ te u svom izlaganju naglasio kako je iznimno važno uključiti što veći broj psihijatrijskih ustanova u ovaj projekt kako bi se i tom aktivnošću postigla bolja zdravstvena skrb osoba s duševnim smetnjama
Skup je okončan sa željom da se iduće, 2022. godine, u okvirima ”starog normalnog”, na većem znanstvenom skupu okupi što veći broj dionika iz područja prava, psihijatrije i nevladinih organizacija koje zastupaju osobe s duševnim smetnjama, a koji bi za temu imao prava osoba s duševnim smetnjama.

Skip to content