Nova studija Klinike Cleveland pokazala je da pojedinci s određenim poremećajima spavanja imaju veću vjerojatnost lošijeg ishoda u bolesti COVID-19, uključujući 31% veću stopu hospitalizacije i smrtnosti.

Istraživački tim na čelu s dr. Reena Mahra analizirao je retrospektivne podatke 5 400 pacijenata. Rezultati objavljeni u časopisu JAMA Network Open pokazali su da pacijenti koji imaju poremećaj disanja ili hipoksiju tijekom spavanja nemaju povećan rizik od razvoja bolesti COVID-19, ali imaju povećan rizik od lošijeg kliničkog ishoda bolesti.

„Kako se pandemija nastavlja i COVID-19 pokazuje veliku raznolikost kliničke prezentacije, važno je povećati sposobnost predviđanja pojedinačne kliničke slike s ciljem prikladnog usmjeravnja resursa“, kaže dr. Mehra, voditeljica odjela za istraživanje poremećaja spavanja u Klinici Cleveland. „Ovo istraživanje povećalo je naše razumijevanje veze između poremećaja spavanja i rizika od nepovoljnih ishoda COVID-19. Sugerira i da biomarkeri upale mogu biti posrednik u toj povezanosti.“

Istraživači su koristili registar Klinike, koji obuhvaća podatke o skoro 360 000 pacijenata testiranih na SARS-CoV-2, od kojih 5400 ima dostupne i zapise o parametarima spavanja. Ti su podaci međusobno uspoređeni, a pri usporedbi je uzeta u obzir i težina bolesti. Jednako tako su uzeti u obzir i komorbiditeti kao na primjer pretilost, bolest srca i pluća, maligne bolesti i pušenje.  

Rezultati predstavljaju temelj za dodatna istraživanja koja bi mogla identificirati može li rani tretman CPAP-om (uređajem za kontinuirani pozitivni tlak) ili kisikom poboljšati ishod bolesti COVID-19. 

„Naši rezultati imaju značajnu implikaciju, jer pad broja hospitalizacija i mortaliteta može smanjiti naprezanje zdravstvenog sustava“, kaže dr. Cinthya Pena Orbea iz Centra za poremećaje spavanja u Klinici Cleveland. „Ukoliko uistinu hipoksija povezana s poremećajima spavanja vodi u gore ishode COVID-19, bilo bi dobro primijeniti poseban pristup kako bi podskupina pacijenata dobila adekvatnu skrb.“

 

Izvornik: Pena Orbea C, Wang L, Shah V, i sur. Association of Sleep-Related Hypoxia With Risk of COVID-19 Hospitalizations and Mortality in a Large Integrated Health System. JAMA Netw Open. 2021 Nov 1;4(11):e2134241. 

Preveo: Damir Mulc, dr. med.

Skip to content