Nova studija istraživača sa sveučilišta Columbia sugerira da lijekovi za snižavanje kolesterola, koji se zovu statini, mogu potencijalno pomoći kod srčanih bolesti u osoba koje boluju i od opstruktivne apneje u spavanju, bez obzira na korištenje CPAP-a (terapija pozitivnim kontinuiranim tlakom u dišnim putovima) uređaja tijekom noći. Istraživanje je objavljeno u časopisu Annals of the American Thoracic Society.

CPAP  terapija poboljšava kvalitetu spavanja i smanjuje dnevni umor kod osoba s opstruktivnom apnejom u spavanju, međutim, na temelju rezultata iz nekoliko nedavnih kliničkih ispitivanja, CPAP ne poboljšava zdravlje srca koliko su se liječnici prvotno nadali.

Stoga su hitno potrebne alternativne metode za smanjenje bolesti srca kod pacijenata s apnejom u spavanju, jer je poznato da to stanje utrostručuje rizik od srčanog udara, moždanog udara ili drugog ozbiljnog kardiovaskularnog događaja.

Prema novoj studiji koju je vodila dr. Sanja Jelić, izvanredna profesorica medicine na Sveučilištu Columbia Vagelos statini bi mogli biti jedna od takvih opcija.

Studija je uključivala 87 osoba s nedavno dijagnosticiranom opstruktivnom apnejom za vrijeme spavanja koje su liječene CPAP-om i randomizirane da primaju terapiju statinima ili placebom. Istraživači su otkrili da statini, ali ne i CPAP, štite krvne žile od opasnih upalnih promjena koje se javljaju kod osoba s tim stanjem.

Istraživači su posebno promatrali protein CD59, koji drži upalu pod kontrolom kada se stabilizira u krvnim žilama. Prethodna studija tima dr. Jelić pokazala je da je CD59, koji štiti stanice od aktivnosti komplementa (skupine proteina koji potiču upalu), stabilniji kada je kolesterol nizak. Među ispitanicima studije, CD59 se stabilizirao nakon četiri tjedna terapije statinima, ali ne i samo sa CPAP-om.

“Važan je učinak koji smo pronašli sa statinima”, kaže Jelić. “Upala krvnih žila ključni je korak u napredovanju kardiovaskularnih bolesti, tako da će sve što možemo učiniti da stabiliziramo CD59 kod ovih pacijenata vjerojatno biti korisno za zdravlje srca.”

Istraživači su također otkrili da CPAP, iznenađujuće povećava razinu angiopoetina-2, još jednog proteina povezanog s upalom i bolestima srca. Povišeni angiopoetin-2 obično se vidi kod pacijenata na mehaničkoj ventilaciji, ali nikada nije dokumentiran među ljudima koji koriste CPAP. U studiji su statini snizili razinu angiopoetina-2 u bolesnika s opstruktivnom apnejom za vrijeme spavanja.

“I dalje vjerujemo da je CPAP vrlo koristan jer poboljšava san i smanjuje dnevni umor”, kaže dr. Jelić. “No čini se da CPAP također ima negativne učinke na kardiovaskularni sustav. Moramo istražiti trebamo li koristiti konzervativnije tlakove u dišnim putovima ili druge manje korištene tretmane poput oralnih aparata za liječenje pacijenata s opstruktivnom apnejom za vrijeme spavanja.

“Prije nego što liječnici razmotre uporabu statina za prevenciju srčanih bolesti kod pacijenata s apnejom za vrijeme spavanja, potrebna su klinička ispitivanja kako bi se potvrdilo da će pacijenti koji koriste statine dugoročno imati manje srčanih i moždanih udara”, zaključuje dr. Jelić.

Trenutno se statini propisuju samo za 8% do 13% pacijenata s opstruktivnom apnejom za vrijeme spavanja.

 

Izvornik: Shah R, Patel N, Emin M, Celik Y, Jimenez A, Gao S, Garfinkel J, Wei Y, Jelic S. Statins Restore Endothelial Protection against Complement Activity in Obstructive Sleep Apnea: A Randomized Trial. Ann Am Thorac Soc. 2023 Mar 13.  

Preveo: Damir Mulc, dr. med.

Skip to content