U Klinici za psihijatriju “Sv. Ivan” održana je u utorak, 20. rujna 2022. godine završna konferencija projekta „Svi za pamćenje“, EU projekta koji je provodio Grad Zagreb u partnerstvu s klinikom „Sveti Ivan“, Klinikom za psihijatriju Vrapče, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Hrvatskom udrugom za Alzheimerovu bolest i Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultetom za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek.

Cilj ovog projekta bilo je širenje socijalnih usluga u zajednici za pomoć oboljelima od Alzheimerove bolesti i drugih demencija, pružanje podrške oboljelima i njihovim obiteljima, omogućavanje inkluzije te poboljšanje kvalitete života oboljelih i njihovih obitelji, a sve u svrhu smanjenja neželjenih učinaka bolničkih liječenja. U sklopu projekta osnovan je za osobe s demencijom poslijepodnevni boravak u Klinici za psihijatriju „Sv. Ivan“, s uslugom prijevoza od kuće do boravka i natrag.

Stručnjaci naše Klinike i iz Referentnog centra Ministarstva zdravstva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi, ali i s drugih naših zavoda, u projektnim aktivnostima usmjerili su se na neformalne njegovatelje oboljelih od demencije, odnosno kako informacijama i preporukama osnažiti i podržati članove obitelji koji su pod velikim opterećenjem zbog nove uloge skrbne osobe u kućanstvu, na koju najčešće nisu pripremljeni. Sastavili su i otisnuli brošuru koja je lijepo prihvaćena u našim ambulantama, a dostupna je i online.

Za dvije grupe od desetak članova obitelji održani su ciklusi od 6 mjeseci kognitivno-bihevioralne terapije, s naglaskom na vještine suočavanja sa stresom. Bila je to nova psihosocijalna usluga u poslijepodnevnim satima u našoj Klinici. Grupe su vodili psiholozi, a koterapeuti su bile medicinske sestre iz dnevne bolnice Zavoda za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju, pa će naučene nove tehnike i alate moći primjenjivati dalje.

I naposljetku, kad su naši psihijatri i medicinske sestre u brojnim i svakodnevnim razgovorima s članovima obitelji doznali što ih najviše muči vezano uz skrb za oboljelog, nastao je edukacijski okvir za radionice namijenjene neformalnim njegovateljima. Te smo radionice proveli i u šest hrvatskih gradova izvan Zagreba, kao i online. Prvenstveno, donijeli smo stručne informacije što se sve događa nakon postavljene dijagnoze. Naime, bolest napreduje, potrebe obitelji i samog oboljelog se mijenjaju. Drugo, u kasnijim stadijima komunikacija postaje značajniji problem i treba dosta toga novoga naučiti i prilagoditi se, zato smo savjete oko komunikacije uključili u program. Treće, briga o sebi, ma koliko to trivijalno zvučalo, neodgodiva je potreba svakog njegovatelja, pa smo pokazali tehnike relaksacije kao i podsjetili obitelj da ni ostali ukućani svoje potrebe nipošto ne smiju zanemariti. I četvrto, obiteljima treba pružiti dodatne informacije o socijalnim pravima, kao i priliku za postavljanje pitanja. Odgovori na ta pitanja bili su nam i pokazatelj što još uključiti u sljedeće radionice i radne materijale.

Na konferenciji je ravnateljica naše Klinike prof. prim. dr. sc. Petrana Brečić kazala kako ovakvi projekti i suradnje čine temelj za transformaciju skrbi za mentalno zdravlje prema zajednici. Zahvalila je širokom projektnom timu koji je u Vrapču provodio aktivnosti, na čelu s prof. dr. sc. Ninoslavom Mimicom, uz operativu koju je koordinirao dr. Krešimir Radić. Voditeljica projekta dr.sc. Mirela Šentija Knežević istaknula je veliki odaziv na naše radionice za neformalne njegovatelje: “Koliko su radionice uspješne, pokazuje i jučerašnji primjer, kada smo zbog velikog interesa, morali održati još jednu radionicu u Klinici za psihijatriju Vrapče za članove obitelji oboljelih”.

Od strane prisutnih i uzvanika primili smo pohvale kako je stavljanje fokusa na neformalne njegovatelje i njihove potrebe bio pun pogodak naše ustanove te je tako prepoznat i doprinos ciljevima projekta, konkretno poboljšanju života obitelji oboljelih od demencije.

 

GALERIJA SLIKA

Skip to content