Prema novom istraživanju Sveučilišta Georgia, mlade odrasle osobe koje su doživjele traumu u djetinjstvu više su izložene riziku od zlouporabe opioida na recept. Studija, koja je nedavno objavljena u časopisu Journal of American College Health, podupire argumente o proširenju probira na rizik od opioida i na negativna iskustva u djetinjstvu.

Neugodna iskustva u djetinjstvu (NID) opisuju čitav niz stresora koji mogu dovesti do negativnih zdravstvenih ishoda u odrasloj dobi. Oni mogu varirati od razvedenih roditelja do iskustva nasilja u obitelji ili nestašice hrane.

Prethodne studije povezivale su traumu u djetinjstvu s kroničnim zdravstvenim stanjima, kroničnom boli, mentalnim zdravstvenim stanjima i zdravstvenim rizičnim ponašanjem, uključujući korištenje ilegalnih droga. Nije jasno mogu li NID utjecati na zlouporabu lijekova na recept, a posebno na zlouporabu opioida na recept.

“Ljudi imaju tendenciju koristiti analgetike na različite načine. Neki od nas više prihvaćaju korištenje lijekova za ublažavanje boli, drugi ne. Nema puno literature o toleranciji boli”, kaže prof. Janani Thapa sa Škole za javno zdravstvo Sveučilišta Georgia.

Zlouporaba opioida raste među mladim odraslim osobama od 18 do 25 godina i trenutno nadmašuje njihovu zlouporabu među ostalim dobnim skupinama. Kako bi odgovorili na pitanje mogu li neugodna iskustva u djetinjstvu igrati ulogu u tome kako se mladi odnose spram boli i uporabe opioida, istraživači su anketirali 1402 studenta s ovog velikog jugoistočnog sveučilišta. Ispitanici su odgovarali na pitanja vezana uz NID, zdravstveni status i ponašanja povezana uz zlouporabu opioida na recept.

Gotovo dvije trećine ispitanika je navelo kako je imalo barem jedno neugodno iskustvo u djetinjstvu. U usporedbi s ispitanicima bez negativnih iskustava u djetinjstvu, oni koji su naveli jedan do tri NID-a imali su gotovo dva puta veću vjerojatnost da će biti izloženi riziku od zlouporabe opioida. Ispitanici koji su prijavili četiri ili više NID-a imali su gotovo tri puta veći rizik.

78,8% ispitanika navelo je da imaju barem jedno prošlo ili trenutno zdravstveno stanje, za koje Thapa kaže da je ključni put koji povezuje NID i uporabu opioida jer je neko zdravstveno stanje ili ozljeda obično prva situacija da student posegne za nekim opioidom. Ključna razlika za rizik ispitanika od zlouporabe opioida bio je broj NID-a koje su doživjeli kao dijete.

“Vjerojatnost zlouporabe opioida za studente koji su imali četiri ili više NID-a je veća za 13%”, kaže Thapa. “Dakle, ako gledamo dvije skupine sa sličnim zdravstvenim stanjima, veća je vjerojatnost da će skupina s četiri ili više NID-a biti izložena riziku od zlouporabe opioida.”

Ova jasna povezanost između traume u djetinjstvu i rizika od zlouporabe opioida razlog je zašto autori tvrde da NID treba redovito procjenjivati kod zlouporabe opioida kako bi se podržali stalni napori na prevenciji.

“Ova iskustva mogu uvelike utjecati na cjeloživotno zdravlje, osobito za one koji su doživjeli više neugodnih iskustava kao dijete”, kaže jedna od autorica Kennicia Fortson.

Potrebno je raditi na boljem razumijevanju ovog odnosa među mladim odraslim osobama. Treba uzeti u obzir i varijable poput rasizma, nasilja u susjedstvu, tuge, uključenosti u sustav maloljetničkog pravosuđa i drugih neugodna iskustava.

 

Izvornik: Fortson K, Rajbhandari-Thapa J, Ingels J, i sur. Adverse childhood experiences, risk of opioid misuse and its pathway among students at a public university. J Am Coll Health. 2021:1-10.

Preveo: dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med.

 

Skip to content