Dr. Hassam Waheed i dr. Peter Macaulay iz Velike Britanije te kolege iz Malezije i Australije objavili su meta-analizu na temelju 52 objavljene studije u kojoj su analizirali međuodnos ovisnosti o internetu, prekomjerne dnevne pospanosti i depresivnih simptoma kod adolescenata. Studija je obuhvaćala mlade od 10 do 19 godina koji su skloniji ovisnosti o internetu s obzirom na prijelazni stupanj fizičkog i psihičkog razvoja. Utvrđeno je da dnevna pospanost izazvana internetom istiskuje mnoštvo aktivnosti za koje se zna da su korisne za očuvanje mentalnog zdravlja, kao što su svakodnevne društvene interakcije i tjelesne aktivnosti. To zauzvrat pogoršava njihove simptome depresije.

Jedan od glavnih problema jest da je vrijeme online često nestrukturirano; iako mogu postojati granice za neku uporabu poput vremena igranja igrica na PlayStationu, to se ne odnosi na drugu uporabu interneta.

Živimo u svijetu koji je sve povezaniji i postoji mnogo pozitivnih strana uporabe interneta za učenje i rekreaciju. Ovo istraživanje podupire postojeće napore za promicanje svijesti o posljedicama povećane uporabe interneta i vremena provedenog na internetu, te poziva na daljnju akciju kako bi se razmotrilo povećanje izvanmrežnih prilika i interakcija.

Intervencije koje preporučuje istraživački tim jesu:

  • poticati dobre prakse oko spavanja, poput nekorištenja uređaja 90 minuta prije spavanja
  • osigurati da se uređaji ne gledaju tijekom noći
  • poticati više interakcija licem u lice
  • podržavati aktivnosti kao što su klupska i sportska druženja nakon škole

Tim također zagovara korištenje fokusiranog vremena na mreži, s dogovorenim vremenskim ograničenjem i podijeljenim između domaće zadaće/učenja i rekreacije prema potrebi. Tako fokusirano vrijeme potaknulo bi zdraviji odnos s tehnologijom kroz svjesnu potrošnju.

Trenutačno je medicinska zajednica podijeljena oko toga je li ovisnost o internetu psihički poremećaj. Istraživači vjeruju da će, uz bolje razumijevanje negativnih implikacija ovisnosti o internetu, studija pomoći u izgradnji konsenzusa da se ona prepozna kao poseban psihički poremećaj. Kao dio ovog projekta, istraživači također ispituju dovodi li korištenje virtualne stvarnosti do devijantnog ponašanja izvan mreže, kao i intervencije koje bi mogle ublažiti takva ponašanja.

Izvornik: Waheed H, Macaulay PJR, Al-Jaifi HAA, i sur. Caught in the web: a meta-analysis of Internet addiction, excessive daytime sleepiness and depressive symptoms in adolescents. Inform Technol Peopl. 2024;37(8):109-29.

Skip to content