Prodaja i konzumacija alkohola porasla je tijekom početka pandemije COVID-19, ali učinak veće potrošnje na zdravlje stanovništva još nije u potpunosti rasvijetljen. U novom istraživanju objavljenom u časopisu Hepatology, tim predvođen istraživačima Opće bolnice Massachusetts (MGH) projicira stope bolesti jetre i povezanih smrtnih slučajeva zbog povećane konzumacije alkohola tijekom pandemije COVID-19.

Koristeći podatke iz nacionalnog istraživanja odraslih u SAD-u o navikama pijenja koje je pokazalo da se prekomjerno pijenje povećalo za 21% tijekom pandemije COVID-19, znanstvenici su simulirali trajektorije pijenja i trendove bolesti jetre kod svih odraslih osoba. Procijenili su da će jednogodišnji porast konzumacije alkohola tijekom pandemije COVID-19 dovesti do 8.000 dodatnih smrtnih slučajeva od bolesti jetre povezane s alkoholom, 18.700 slučajeva zatajenja jetre i 1.000 slučajeva raka jetre do 2040. godine. Kratkoročno gledano, očekuje se da će promjene u konzumaciji alkohola zbog COVID-19 uzrokovati 100 dodatnih smrtnih slučajeva i 2800 dodatnih slučajeva zatajenja jetre do 2023.

Istraživači su primijetili da bi kontinuirano povećanje konzumacije alkohola dulje od jedne godine moglo rezultirati dodatnom smrtnošću od 19 do 35%.

“Naši rezultati naglašavaju potrebu da pojedinci i kreatori politika donose informirane odluke kako bi ublažili utjecaj rizične konzumacije alkohola tijekom pandemije COVID-19 u SAD-u”, kaže dr. Jagpreet Chhatwal, pomoćnik direktora Instituta za tehnološku procjenu i docent radiologije na Medicinskom fakultetu Harvard.

„Iako smo bez ikakvih intervencija projicirali očekivani učinak društvenih promjena u pijenju povezanih s pandemijom COVID-19, nadamo se da naše istraživanje može pomoći u pokretanju potrebnih razgovora na svim razinama društva o tome kako možemo odgovoriti na brojne promjene u ponašanju, suočavanje s mehanizmima i izborima koji imaju kratkoročne i dugoročne implikacije na zdravlje pojedinaca, obitelji i zajednica u Americi”, dodaje glavni autor Jovan Julien, analitičar podataka na Institutu za tehnološku procjenu.

“Pandemija COVID-19 imala je mnoge neželjene posljedice s nepoznatim dugoročnim učinkom. Naša studija modeliranja pruža okvir za kvantificiranje dugoročnog utjecaja povećane konzumacije alkohola povezane s COVID-19 i pokretanje razgovora za potencijalne intervencije”, kaže jedan od autora dr. Turgay Ayer s Instituta za tehnologiju.

 

Izvornik: Julien J, Ayer T, Tapper EB, i sur. Effect of Increased Alcohol Consumption During COVID-19 Pandemic on Alcohol-related Liver Disease: A Modeling Study. Hepatology. 2021 Dec 8. doi: 10.1002/hep.32272.

Preveo: dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med.

Skip to content