Zavod za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju

Zavod je smješten u istočnom krilu glavne zgrade bolnice i zgradi „osmice“  (koja je trenutno zatvorena zbog kompletne rekonstrukcije), a sastoji se od slijedećih odjela:

 • Odjel opće psihijatrije
 • Odjel za neurokognitivne poremećaje
 • Odjel psihogerijatrije

Zavod za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju

Zavod za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju najveći je zavod u Bolnici. U okviru ovog Zavoda djeluje i Referentni centar Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi. Misija ovog Zavoda je skrbiti za mentalne poremećaje starijih osoba, nositi se sa (nekim) izazovima koje je produljenje ljudskog života donijelo, a to je između ostalog i znatno veći udio osoba starije životne dobi u sveukupnom psihijatrijskom morbiditetu. U ovom Zavodu se prvenstveno njeguje biološki psihijatrijski pristup (posebno na području istraživanja), ali i sve druge psihijatrijske doktrine (socioterapija, psihoedukacija, psihoterapija, radno-okupaciona terapija, art-terapija, kognitivni trening i sl.).

Odjel opće psihijatrije (trenutno 32 kreveta) nalazi se na prvom katu istočnog krila glavne zgrade bolnice (dio prostora nekadašnjeg IIc odjela). Na ovom odjelu liječe se bolesnici svih dijagnostičkih kategorija, izuzimajući ovisnike o alkoholu i drogama, a mahom se radi o 50+ osobama. Odjel je otvorenog tipa te se u njemu liječe bolesnici koji su sposobni kontrolirati svoje ponašanje, odnosno koji se dragovoljno odlučuju na liječenje na otvorenom psihijatrijskom odjelu.

Psihijatri zaposleni na ovom odjelu vode i ambulantne bolesnike koje su liječili tijekom njihove hospitalizacije, ali i primaju ambulantne bolesnike (mahom starije životne dobi) koji nisu bili hospitalizirani. Psihijatri ovog Zavoda, uz sve druge visokostručne kadrove i medicinske sestre, angažirani su u jedinici Dnevne bolnice Zavoda (15 stolica).

Odjel za neurokognitivne poremećaje (trenutno 20 kreveta) nalazi se na prvom katu istočnog krila glavne zgrade bolnice (dio prostora nekadašnjeg IIc odjela). Radi se o jedinstvenom psihijatrijskom odjelu, na koji se primaju i liječe bolesnici iz cijele Hrvatske poradi sumnje, obrade ili akutnog pogoršanja u sklopu početnih i možebitnih neurokognitivnih poremećaja. Bolesnici se u pravilu primaju po dogovoru. Odjel je otvorenog tipa, a bolesnici koji se na istom liječe sposobni su dati valjani informirani pristanak.

Psihijatri zaposleni na ovom odjelu vode i ambulantne bolesnike koje su liječili tijekom njihove hospitalizacije, ali i primaju ambulantne bolesnike (mahom starije životne dobi) koji nisu bili hospitalizirani. Psihijatri ovog Zavoda, uz sve druge visokostručne kadrove i medicinske sestre, angažirani su u jedinici Dnevne bolnice Zavoda (15 stolica).

Odjel psihogerijatrije (trenutno 30 kreveta) se privremeno, zbog adaptacije stare zgrade, nalazi u prizemlju istočnog krila glavne zgrade. Na odjel se primaju na liječenje bolesnici starije životne dobi kod kojih je zbog psihičke dekompenzacije potrebno hospitalno liječenje na zatvorenom odjelu. Na odjelu se liječe osobe koje boluju od raznih vrsta demencija, posebno one Alzheimerovog tipa, i to mahom uznapredovalih stadija demencije, pa je u sklopu odjela i 15 palijativnih psihogerijatrijskih kreveta.

Liječenje na odjelu traje kratko, dok se ne postigne barem djelomično poboljšanje koje dozvoljava povratak bolesnika kući ili njegov smještaj u dom. U liječenje bolesnika su osim psihijatara, uključeni internist, neurolog, medicinske sestre, socijalni radnik, fizioterapeut, radni terapeuti i psiholog. Ovisno o aktualnom psihičkom i somatskom stanju, bolesnici se uključuju u socioterapijske aktivnosti. Psihijatri zaposleni na ovom Odjelu provode i kontrolne preglede bolesnika nakon otpusta iz bolnice, ali i ambulantne preglede osoba starije životne dobi koje nikada nisu bile hospitalizirane.

U skorijoj budućnosti, kada renovirani Odjel psihogerijatrije bude gotov, ovaj Odjel će imati ukupno 62 kreveta i Dnevnu bolnicu, a osigurati će se i mogućnost liječenja nefarmakološkim pristupom tj. primjenom transkranijalne magnetske stimulacije (TMS), fizikalna terapija i suportivni rad s obiteljima bolesnika.

Predstojnik Klinike i Pročelnik Zavoda:

 • prof. prim. dr. sc. Ninoslav Mimica, dr. med., specijalist psihijatrije

Liječnici:

 • izv. prof. prim. dr. sc. Oliver Kozumplik, dr. med., specijalist psihijatrije
 • dr. sc Nikola Žaja, dr. med., specijalist psihijatrije

Glavna sestra Zavoda:

 • Marijana Hodak Ivanišević, dipl. med. techn.

Psiholog:

 • Tanja Kuprešak, mag.psych., klinički psiholog

Socijalna radnica:

 • Sanja Đaković Prištof, mag. act. soc

ODJEL OPĆE PSIHIJATRIJE I ODJEL ZA NEUROKOGNITIVNE POREMEĆAJE

Šefica Odjela:

 • izv. prof. prim. dr. sc. Suzana Uzun, dr. med., specijalist psihijatrije


ODJEL PSIHOGERIJATRIJE
Šefica Odjela:

 • prim. dr. sc. Mirna Sisek Šprem, dr. med., specijalist psihijatrije

Liječnici:

 • doc. dr. sc. Dubravka Kalinić, dr. med., specijalist psihijatrije
 • Mira Štengl Martinjak, dr. med., specijalist psihijatrije

Glavna sestra Odjela:

 • Iva Bošnjak, mag.med.techn.

Socijalna radnica:

 • Bosiljka Trobić, dipl. soc. radnik

Pružanje skrbi hospitaliziranim pacijentima: 0-24h
Radno vrijeme dnevne bolnice: 8-15h
Vrijeme pružanja telefonskih informacija: 13-14h (ponedjeljak – petak)
Vrijeme posjeta: 15-17h

Skip to content