Psihijatrijske bolnice širom svijeta imaju u svom sastavu muzeje i galerijske prostore. U tavkim se prostorima ne sakupljaju samo zanimljivi predmeti iz bolničkog života i uspomene iz povijesti, već i predmeti koji su karakteristični za život bolnice u pojedinom periodu. Takvim karakterističnim predmetima na svoj način mogu se smatrati i likovni radovi bolesnika.

Ovo je prepoznato u periodu nakon drugog svjetskog rata te je Međunarodna izložba psihopatološke umjetnosti prvi puta je u Parizu organizirana 1950. godine i postavljena u Bolnici Sv. Anne u sklopu prvog Svjetskog psihijatrijskog kongresa. Na toj izložbi izložena su djela tri stotine bolesnika iz sedamnaest različitih država svijeta. Jedan dio radova poklonjen Bolnici Sv. Anne na koncu izložbe. Nekoliko godina kasnije 1954. godine, profesor Delay u Klinici za mentalne bolesti i mozak  u Bolnici Sv. Anne  osnovao je Odjel za psihopatološku umjetnost s ciljem terapije, poučavanja, istraživanja, dokumentiranja i organiziranja izložbi. Tijekom desetljeća zbirka Centra narasla je na preko sedamdeset tisuća likovnih radova. Zbirka sadrži djela različitih umjetničkih pravaca prepoznatih kao art brut. Djela su izirčajem bliža suvremenim autorima te umjetnički vrijedna zbog dubine izraza i emocija koje izazivaju kod promatrača. Sakupljena djela nastala su u radionicama umjetničkog izražavanja i terapijskim radionicama tijekom bolničkog i ambulantnog liječenja.

Na Međunarodnoj izložbi psihopatološke umjetnosti, održane 1950. godine u Parizu izloženo je i pet likovnih radova bolesnice Marije Novaković  liječene u Klinici za psihijatriju Vrapče, a naslovnicu prigodne publikacije upravo krasi njen rad. Tijekom liječenja u bolnici Vrapče, Marija Novaković, a nakon neostvarene karijere operne pjevačice, po prvi puta u pedesetim godinama otkriva svoj slikarski talent. Kroz likovni izraz prikazivala je svoja psihotična stanja što joj je uvelike pomagalo u liječenju. Kasni poriv za slikarstvom i visoka razina likovnog izraza, a sve bez formalne slikarske naobrazbe ubrzo je prepoznat te su njena djela stoga i prikazana na dvije samostalne izložbe u Zagrebu, kao i na spomenutoj izložbi u Parizu.

U isto vrijeme kada je u Francuskoj osnovan Centar za istraživanje ekspresije, 1954. godine u Klinici za psihijatriju Vrapče otvoren je muzej koji danas nosi ime po dr. Stanislavu Župiću. On je među prvima motivirao bolesnike na likovnu ekspresiju emocija i duševnih stanja te počeo sakupljati njihove likovne radove koji imaju edukativnu logu za studente i učenike, a fundus muzeja redovito privlači pažnju i stručne javnosti.

Slika 1: Naslovnica publikacije o Centru za istraživanje ekspresije u bolnici Svete Ane (rad bolesnice Marije Novaković)
Slika 1: Naslovnica publikacije o Centru za istraživanje ekspresije u bolnici Svete Ane (rad bolesnice Marije Novaković)

 

Slika 2: Eternal Grumblers 
Slika 2: Eternal Grumblers
Slika 3: Groteska     
Slika 3: Groteska
Slika 4: Sans titre
Slika 4: Sans titre

Djelatnica naše Bolnice dr. Valentina Marinović tijekom studijskog boravka u Parizu imala  je priliku posjetiti Bolnicu sv. Anne gdje se prvi puta održala Međunarodna izložba psihopatološke umjetnosti. O svom je boravku održala kratko predavanje, u kojem je opisala organizaciju psihijatrijske skrbi u Francuskoj. Pobliže je objasnila funkcioniranje i organizaciju Odjela za poremećaje prehrane koji je usko specijaliziran za rad s pacijentima koji boluju od anoreksije nervoze.

Tekst: mr.sc. Snježana Spitzmüller, dr. Valentina Marinović

Skip to content