Odjel za somatske poremećajeOva služba je kroz svoju povijest i povijest Bolnice doživljavala najveće transformacije. Zbog izraženog somatskog komorbiditeta krajem 19. i početkom 20. stoljeća velika većina hospitaliziran bolesnika bolovala je i od neke tjelesne bolesti. Zato je 1933. „na brijegu“ sagrađena zgrada za „somatiku“ (današnji Centar za alkoholizam i druge ovisnosti) u kojoj su, sve do 1981. liječeni duševni bolesnici različitih kategorija u kojih je somatsko liječenje bilo primarno. Tada u tu zgradu useljava odjel za alkoholizam, a somatika (sada 44 kreveta) seli u prizemlje „jedanaestice“. U te prostore 1992. smješta se služba urgentne psihijatrije, a „somatika“, već otprije nazvana i „sedmica“ seli u zgradu bivše radne terapije (prizemnica u sjeverozapadnom dijelu kruga bolnice, iza „petice“ ).

S obzirom na promijenjene okolnosti – dok su prije bolnice za tjelesne bolesnike u pravilu izbjegavale hospitalizaciju duševnih bolesnika, sada ih ipak lakše primaju; ali i s namjerom da se duševni bolesnici oboljeli od tjelesnih bolesti u potpunosti izjednače s ostalim tjelesnim bolesnicima („Vrapče“ nije moglo obaviti obradu i liječenje hitnih i kompliciranih slučajeva) – taj stacionar je ukinut, a služba svedena na je specijalističko konzilijarnu djelatnost.

Služba sada funkcionira s jednim internistom koji pokriva cijelu bolnicu. Rtg kabinet i prosektura su jedinice ove službe.

Kao konzultanti, tj. konzilijarni liječnici, angažirani su kontinuirano radiolog, ginekolog, kirurg i patolog s parcijalnim radnim vremenom.

Šefica Odjela:

  • Zrinka Petrović, dr. med., specijalist interne medicine 

Liječnici:

  • prof. prim. dr. sc Josip Bago, dr. med., specijalist interne medicine, gastroenterolog
  • prof.dr.sc. Vladimir Gašparović, spec. internist


Radno vrijeme: 8-16h

Skip to content