Otvoren 2014. godine prvi je muzej medicine u Hrvatskoj, a ideja o osnivanju muzeja u Klinici za psihijatriju Vrapče potječe iz sredine 1930-tih  godina 20. stoljeća zaslugom dr. Stanislava Župića.

Pričajući priču o Bolnici Vrapče, o duševnim bolesnicima i bolestima od kojih boluju, liječenju, terapiji, muzej je postao mjestom susreta onih koji se zanimaju za psihijatriju kao struku i za psihijatrijske bolesnike i uvelike doprinosi destigmatizaciji duševnih bolesnika.

Ujedno svojim poslanjem i otvorenim vratima svim posjetiteljima kojima je psihijatrija zanimljiva, djeluje edukativno kroz svoj stalni postav. Psihijatrija kao struka ima svoju poveznicu u kulturi. Naime, mnoštvo podataka o „Vrapču“ govori kao mjestu gdje su pomoć potražili mnogi hrvatski  intelektualci, umjetnici slikari, književnici, glazbenici. U stalnom postavu Muzeja Bolnice Vrapče izložena je građa koja priča povijest Bolnice, povijest psihijatrije u Hrvatskoj i senzibilizira širu javnost i svakako izaziva velik interes.

(fotografija nekadašnje čekaonice u Klinici za psihijatriju Vrapče – danas Glavni ulaz)

(fotografija stalnog postava Muzeja bolnice Vrapče – Liječnička soba)

(fotografija originalnog ljekarničkog ormara i pulta uz lutku odjevenu u časnu sestru)

(fotografija stalnog postava – dio priče o sestrinstvu u Klinici za psihijatriju Vrapče)

 

(fotografija dijela medicinskih instrumenata i ljekarničkog suđa)

Posjet Muzeju za pojedince i grupe uz prethodnu najavu na:

biblioteka@bolnica-vrapce.hr
tel:  01 3780 771
ravnateljstvo@bolnica-vrapce.hr
tel:01 3780 600

Kontakt:

mr.sc. Snježana Spitzmüller
Voditeljica Stručne knjižnic

Skip to content