Pred nama je obilježavanje 6. lipnja, Dana prava osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj. Kao što je poznato, Hrvatski je sabor na prijedlog Klinike za psihijatriju Vrapče, Hrvatskog psihijatrijskog društva, Hrvatskog društva za forenzičku psihijatriju HLZ-a i Hrvatskog društva za psihijatriju i pravo na svojoj sjednici održanoj 1. lipnja 2012. godine donio odluku da se 6. lipnja u Republici Hrvatskoj obilježava kao Dan prava osoba s duševnim smetnjama. S ponosom napominjemo kako je dugogodišnji ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče, profesor Vlado Jukić bio idejni začetnik ove inicijative. Taj je dan Hrvatski sabor utemeljio kao Dan prava osoba s duševnim smetnjama budući je 6. lipnja 1880. godine, naredbom Kraljevske zemaljske vlade, proglašen Statut kraljevskog Zemaljskog zavoda za umobolne u Stenjevcu, kako se tada zvala Klinika za psihijatriju Vrapče. Cilj je bio osvještavanje činjenice kako su prava osoba s duševnim smetnjama nerijetko ugrožena te ih je neophodno poticati i zagovarati.

Godine 2020. u okruženju višestrukih ugroza, a koje po definiciji produbljuju postojeće razlike u društvu, potreba za zagovaranjem prava osoba s duševnim smetnjama postala je još izraženija. Naime, sami štetni događaj u vidu pandemije COVID-19 kao i odgovor na istu imaju izraziti učinak na duševno zdravlje te na dostupnost psihijatrijske skrbi.

Ove su nas krizne situacije, na stvarnoj i simboličkoj razini, podsjetile na permanentnu potrebu za očuvanjem mentalnog zdravlja opće populacije, a posebice jedne od njezinih najranjivijih skupina – osoba s duševnim smetnjama.

Briga o pravima osoba s duševnim smetnjama svojevrsna je mjera uljuđenosti i etičnost društva u kojem živimo te bi kao takva trebala biti interesom svih nas.

 

doc. prim. dr. sc. Petrana Brečić, dr. med.
Ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče

Skip to content