Liječenje shizofrenije doživotni je proces i premda nema lijeka može se liječiti kombinacijom lijekova i psihoterapije. Nažalost, petina do polovine bolesnika sa shizofrenijom koji pokazuju ozbiljne simptome ne reagira na lijekove. Istraživači sa Sveučilišta Johns Hopkin pronašli su novi način liječenja pacijenata rezistentnih na lijekove korištenjem iste vrste hardvera za duboku mozgovnu stimulaciju koji se koristi za liječenje Parkinsonove bolesti i drugih poremećaja kretanja.

Studija slučaja, objavljena u časopisu Biological Psychiatry, detaljno opisuje kako ovaj postupak cilja substantiu nigru, njen pars reticulata – dio mozga koji je ključno središte krugova odgovornih za kontrolu učenja, izvršne funkcije, ponašanja i osjećaje. Kada se ovaj dio mozga tretira dubokom mozgovnom stimulacijom, pokazuje potencijal za ublažavanje simptoma shizofrenije rezistentnih na lijekove.

“Duboka mozgovna stimulacija mogla bi biti značajan pomak nabolje za pacijente sa shizofrenijom koji ne reagiraju na lijekove”, kaže glavni autor dr. Nicola Cascella, docent psihijatrije i bihevioralnih znanosti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Johns Hopkins. “Ovo nije lijek za shizofreniju. To je inovativni način liječenja simptoma i za sada, za našeg pacijenta, liječenje djeluje.”

Cascella i njegov tim liječili su 35-godišnju bjelkinju koja boluje od terapijski rezistentne paranoidne shizofrenije i opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Njezini su se simptomi sastojali od trajnih slušnih i vidnih halucinacija, s prisutnim fenomenom ozvučenja misli – osoba vjeruje da su njezine misli čujne – i persekutornim idejama. Antipsihotični lijekovi, uključujući klozapin, nisu uspjeli smanjiti njezine simptome.

Nakon godinu dana duboke mozgovne stimulacije, pacijentičino stanje je poboljšano, bez značajnih komplikacija ili nuspojava povezanih s ugrađenim uređajem. Pacijentica je izvijestila o neposrednom i cjelovitom nestanku kroničnih halucinacija od početka stimulacija. Kao rezultat, ona smanjuje dozu svog antipsihotika čime poboljšava kvalitetu života.

Shizofreniju uzrokuje kemijska neravnoteža i druge promjene u mozgu. Nasljedna je i obično započinje u kasnoj adolescenciji i ranoj odrasloj dobi. Svaka osoba može imaju kombinaciju simptoma koji mogu uključivati slušne obmane osjetila i druge vrste halucinacija, imaju poteškoća u razmišljanju i odnosima s drugima. Razina funkcioniranja i kvaliteta života može biti ozbiljno oštećena.

Iako će se dugoročna učinkovitost tek vidjeti u većim ispitivanjima, ovi rezultati pružaju nadu pacijentima s terapijski rezistentnom shizofrenijom i sugeriraju da duboka mozgovna stimulacija može biti učinkovitija za shizofreniju od stope odgovora zabilježene u više kliničkih ispitivanja učinka antipsihotika.

 

Izvornik: Cascella N, Butala AA, Mills K, i sur. Deep Brain Stimulation of the Substantia Nigra Pars Reticulata for Treatment-Resistant Schizophrenia: A Case Report. Biol Psychiatry.2021 Apr 24:S0006-3223(21)01112-4.

Prevela: Maja Knezović, dr. med.

Skip to content