Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je korištenje novog uređaja za “jačanje jezika” kojim se smanjuje hrkanje kod pacijenata s blagom opstruktivnom apnejom u snu. Za razliku od drugih uređaja, koji se koriste tijekom spavanja, ovaj se koristi za vrijeme budnosti, a dizajniran je kako bi stimulirao te ojačao jezik da za vrijeme spavanja ne pada unatrag i ne ometa dišne puteve.

“Opstruktivna apneja u snu ne utječe samo na kvalitetu spavanja, već može imati i druge ozbiljne zdravstvene posljedice ako se ne liječi”, kaže dr. Malvina Eydelman. Odobrenje novog uređaja “nudi novu opciju za tisuće pojedinaca koji hrču ili imaju blagu apneju u snu”, dodaje Eydelman.

Jedan stručnjak za liječenje apneju u snu sumnja u bilo kakav veći učinak uređaja. “Uređaj je koristan samo kod pacijenata s blagom opstruktivnom apnejom u spavanju, a primjenjivost uređaja tek treba vidjeti jer brojke ukazuju na tek manja poboljšanja kod bolesnika s blagom bolešću”, kaže dr. Thomas Kilkenny, voditelj Centra za spavanje u Sveučilišnoj bolnici Staten Island u New Yorku.

Uređaj nazvan eXciteOSA, pruža neuromuskularnu stimulaciju jeziku i namijenjen je odraslim pacijentima. Prema FDA, uređaj električnim impulsima stimulira mišiće preko usnika koji naliježe na jezik. Usnik ima četiri elektrode, dvije su smještene iznad jezika, a dvije ispod jezika. Stimulacija se izvodi nizom električnih impulsa s međurazdobljima odmora. Koristi se 20 minuta, jednom dnevno, tijekom šest tjedana, a nakon toga jednom tjedno.

FDA je testirala sigurnost i učinkovitost eXciteOSA na 115 pacijenata koji su hrkali, uključujući 48 pacijenata s hrkanjem i blagom apnejom u snu.Ukupno gledano, vrijeme provedeno u hrkanju smanjeno je za više od 20% u 87 od 115 pacijenata. Kod bolesnika s blagom opstruktivnom apnejom u spavanju, hrkanje je smanjeno za 48% kod 41 od 48 bolesnika.

Najčešće nuspojave bile su prekomjerna salivacija, nelagoda u jeziku ili zubu, trnci jezika, osjetljivost plombiranih zuba, metalni okus, nagon na povraćanje i pokočena čeljust.

“Apneja u snu otprilike je česta kao i dijabetes – oko 4% odrasle populacije ju ima”, kaže Feinsilver. Trenutno je najučinkovitiji oblik liječenja spavanje s maskom uređaja koji vrši pritisak zrakom na stražnji dio grla kako bi on ostao otvoren (CPAP), ali to svi dobro ne podnose.

“Poznato je da mišići gornjih dišnih puteva, poput jezika, aktivno rade na održavanju dišnih puteva otvorenima tijekom spavanja, a vjerojatno bi se ti mišići mogli trenirati ili ojačati”, kaže Feinsilver. “Čini se da je ovaj uređaj jednostavan način za povećanje tonusa mišića jezika.”

Prema FDA-u, pacijenti bi trebali obaviti stomatološki pregled prije početka korištenja uređaja. Uređaj eXciteOSA ne preporuča se pacijentima s elektrostimulatorima srca ili ugrađenim elektrodama; onima s privremenim ili trajnim implantatima, aparatićima za zube, intraoralnim metalnim protezama/nadomjescima ili zubnim nakitom u ustima; ženama koje su trudne ili moguće trudne; ili onima koji imaju rane u ustima ili oko njih.

Uređaj eXciteOSA također nije namijenjen pacijentima koji imaju apneju u spavanju s apneja-hipopneja indeksom (AHI) 15 ili višim. Blaga apneja u spavanju se dijagnosticira ako je AHI viši od 5, a manji od 15.

 

Izvornik
Preveo: Nikola Žaja, dr.med.

Skip to content