Povodom Dana prava osoba s duševnim smetnjama, 6. lipnja 2017. godine u Kinu Grič u 19.30 sati u sklopu naše Filmske tribine «Film i psihijatrija» prikazati ćemo talijanski TV film “Bilo jednom u gradu luđaka“. Redatelj Marco Turco kroz ovaj film podsjeća na to kako je talijanski psihijatar Franco Basaglia stubokom preokrenuo talijansku psihijatriju, do tad orijentiranu na institucionalno liječenje i, tada, ponižavajući tretman osoba s duševnim smetnjama. Donesen je „Basaglijin zakon (Zakon 180) kojim su rasformirane klasične psihijatrijske ustanove, a bolesnici iz njih otpušteni…
Na ovoj tribini elaborirat ćemo što se na planu organizacije psihijatrijske službe i prava osoba s duševnim smetnjama promijenilo od tadašnje 1978. godine do sada. Postavit će se i provokativna pitanja jesu li, samim zatvaranjem psihijatrijskih ustanova, ljudska prava osoba s duševnim smetnjama unaprijeđena ili su možda dodatno zakinuta.

O svemu ovome nakon filma govorit će prof. dr. sc. Dalibor Karlović, pročelnik Klinike za psihijatriju KBC Sestre milosrdnice i filmski kritičar Tomislav Kurelec. Tribinu će moderirati prof. dr. sc. Vlado Jukić.

Sve Vas pozivamo da sudjelujete u, uvjereni smo, zanimljivoj raspravi koja će biti na dobro prava osoba s duševnim smetnjama.

Veselimo se Vašem dolasku

Mjesto održavanja kino Grič
Vrijeme održavanja 6. lipnja 2017. godine u 19,30 sati
Komentatori filma i uvodničari u raspravu prof. dr. sc Dalibor Karlović, psihijatar
Tomislav Kurelec, filmski kritičar
Moderator prof. dr. sc. Vlado Jukić, dr. med.
Skip to content