Poštovane kolegice i kolege,

u proljeće 2021. pokrenuta je inicijativa Isprepletimo ruke, izrada pletenih i kukičanih rukavića za oboljele od Alzheimera i drugih demencija. Rukavići su osmišljeni kako bi oboljelima olakšali neke od simptoma demencija. Dobrobiti rukavića su višestruke: pružaju vizualnu, taktilnu i senzoričku stimulaciju, griju ruke i istovremeno pružaju utjehu i djeluju umirujuće. Vrijednost inicijative prepoznali su Alzheimer HLZ, Referentni centar za Alzheimerovu bolest KP Vrapče i HAA. Uz njihovu podršku do sada je podijeljeno više od 200 rukavića.

Na inicijativu OZANE međunarodna Fondacija EWE pokrenula je Europsku nagradu za NAJ rukavić kojoj je glavni cilj promicanje dobrobiti korištenja rukavića i poticanje njihovog korištenja na europskoj razini. Također želi se potaknuti kreativnost u njihovoj izradi te osigurati mnoštvo novih ideja za one koji ih izrađuju. Svi rukavići koji su nastali tijekom nagradnog natječaja biti će donirani ustanovama koje brinu o oboljelima od Alzheimera i drugih demencija.

Jedna je glavna i četiri dodatne kategorije nagrade. U glavnoj kategoriji žiri bira 5 NAJ rukavića prema sljedećim kriterijima: opći dojam, tema, kreativnost ukrasa, korištenje boja, mekoća. Dodatne kategorije su: nagrada za najmekši rukavić, nagrada za rukavić koji su izradili muškarci, najaktivnija zemlja i izbor publike.

Na nagradni natječaj pristigla su 123 rukavića i upravo je u tijeku glasanje za NAJ rukavić prema izboru publike.

Glasati možete OVDJE

S jedne e-mail adrese možete glasati samo jednom, no možete odabrati više rukavića.

Pobjednik glasanja za NAJ rukavić prema izboru publike biti će proglašen, zajedno sa pobjednicima prema izboru žirija, 21.09. na događanju povodom Svjetskog dana Alzheimera u dvorištu Klinike za psihijatriju Vrapče.

Zahvaljujemo unaprijed svima koji će glasati i proširiti informaciju o glasanju.

 

Srdačno,

prof. prim. dr. sc. Ninoslav Mimica, dr. med., iFAPA
predstojnik Klinike za psihijatriju Vrapče

Skip to content