Svake godine na Pepelnicu, prvi dan korizme, u Hrvatskoj obilježavamo Nacionalni dan nepušenja kojim se pušače želi potaknuti na prestanak pušenja. Obilježavanjem dana bez duhanskog dima nastoji se potaknuti pušače da ne zapale cigaretu 24 sata kako bi uvidjeli da to nije nemoguće i nastavili s apstinencijom. Mnogi nastave apstinirati i nakon razdoblja od 40 dana korizme kada su se odrekli cigareta.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo zajedno s Nacionalnim povjerenstvom za borbu protiv pušenja Ministarstva zdravstva RH tom prigodom organizirao je okrugli stol na kojem su govorili prof. dr. Krunoslav Capak, doc. dr. Dijana Mayer, prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. sc. Latinka Basara, prim. Verica Kralj i dr. sc. Ivan Ćelić.

Govoreći na temu „Može li prestanak pušenja poboljšati mentalno zdravlje“ dr. Ćelić je rekao kako neki zdravstveni djelatnici i osobe koje puše vjeruju da pušenje pomaže u smanjenju stresa i drugih simptoma vezanih uz mentalno zdravlje, poput depresije i anksioznosti. Neki od njih se osobito brinu da bi prestanak pušenja mogao pogoršati simptome vezane uz mentalno zdravlje.

Ključne poruke Cochraneovog preglednog članka jesu da osobe koje prestanu pušiti vjerojatno neće doživjeti dugoročno pogoršanje raspoloženja, bez obzira imaju li mentalnih poteškoća ili ne. Također, mogu doživjeti poboljšanja u svom mentalnom zdravlju, kao što su smanjenje simptoma anksioznosti i depresije.

Skip to content