Vodic_sPrema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, zdravlje podrazumijeva tjelesno, mentalno, socijalno i emocionalno blagostanje. Sve te sastavnice su nerazdvojno povezane. Narušeno tjelesno zdravlje može utjecati na mentalno stanje i društveni položaj pojedinca kao i obrnuto, osobito u mlađoj životnoj dobi. Mladi se smatraju populacijskom skupinom s najmanje klasičnih zdravstvenih problema. Vodeći zdravstveni izazovi u toj dobi vezani su uz sazrijevanje i odrastanje, prilagodbu i rizična ponašanja te spolnost, odnosno reproduktivno zdravlje. Specifična smrtnost je u toj dobi niska, a glavni uzroci smrti su prometne nesreće.

U ovome vodiču nalaze se korisne informacije o zdravstvenim i psihosocijalnim uslugama što se provode u Gradu Zagrebu, uz izravnu financijsku potporu gradskog proračuna. To su programi javnozdravstvenog nadstandarda, usluge što se pružaju bez uputnice, dostupne i raspoložive za sve građane. Osim toga, navedeni su i programi za mlade koji se ciljano provode u zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač Grad Zagreb, a kao dio svoje redovite djelatnosti (uz uputnicu). Grad Zagreb je i grad studenata. Mnogi od njih studiraju izvan mjesta trajnog prebivališta i suočavaju se sa svim prednostima i nedostatcima takvog studentskog života. Zbog specifičnog načina ugovaranja i ostvarivanja zdravstvene zaštite, katkad im je otežan pristup zdravstvenim uslugama.

Cilj ovog vodiča je pružanje informacija mladima o svim zdravstvenim uslugama koje su im namijenjene te objašnjenje o tome kako ih koristiti na najbrži i najučinkovitiji način.

VODIČ ZA MLADE  (pdf, 2.49 MB)

Skip to content