Klinika za psihijatriju Vrapče je uspostavila novu istraživačku suradnju sa sveučilištem Galway (Irska) sa ciljem razvitka AI algoritama za praćenje mentalnog zdravlja pacijenata.

Praćenje napredovanja oporavka pacijenata u psihijatrijskim bolnicama može biti dugotrajan i radno intenzivan zadatak. Tim istraživača iz Irske udružuje se s liječnicima u najvećoj hrvatskoj psihijatrijskoj klinici, Sveučilišnoj psihijatrijskoj klinici Vrapče, kako bi vidjeli može li im njihova tehnologija pomoći.

Istraživači dr. Mihael Arcan i Fionn Delahunty iz Insight SFI istraživačkog centra za analitiku podataka na sveučilištu Galway udružuju se s liječnicima u Hrvatskoj kako bi vidjeli može li njihov alat za predviđanje mentalnog zdravlja Lua Health pomoći liječnicima u kliničkom okruženju .

Lua Health je dijagnostički senzor mentalnog zdravlja koji vodi računa o privatnosti i analizira pisane oblike izražavanja kako bi uhvatio rane pokazatelje problema mentalnog zdravlja.

Arcan i Delahunty čine Lua Health tim, koji podupire Enterprise Ireland kroz svoj fond za komercijalizaciju. Ušli su u istraživačko partnerstvo sa Sveučilišnom psihijatrijskom bolnicom Vrapče iz Hrvatske, gdje će surađivati ​​s liječnicima dr. Jakšom Vukojevićem i dr. Aleksandrom Savićem.

Oba će tima istražiti mogu li se praćenje i liječenje pacijenata poboljšati korištenjem AI algoritama Lua Healtha. Ovo istraživanje ima za cilj istražiti proof of concept pristupe kako bi se ti zadaci učinili bržim i učinkovitijim, što će poboljšati rezultate pacijenata i uštedjeti vrijeme kliničarima.

Dr. Mihael Arcan je rekao: “Drago nam je što radimo s Jakšom i Aleksandrom na ovoj važnoj temi i nadamo se da ćemo napraviti razliku za populaciju koja pati od mentalnih problema.”

Profesor Noel O’Connor, izvršni direktor iz Insight SFI istraživačkog centra za analitiku podataka rekao je: “U Insightu imamo mnogo istraživača čiji rad istražuje kako tehnologija može podržati mentalno zdravlje i dobrobit. Vrlo je uzbudljivo vidjeti kako Lua Health prelazi u kliničko okruženje i nadamo se da će se pokazati korisnim alatom za zdravstvene radnike i pacijente.”

Projekt je sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) u okviru Programa europskih strukturnih i investicijskih fondova Irske 2014.-2020.

 

Poveznica na originalni članak

 

Skip to content