Svjetski dan mentalnog zdravlja 2023. prigoda je za ljude i zajednice da se ujedine u temi “Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo” kako bi unaprijedili znanje, podigli svijest i pokrenuli akcije koje promiču i štite mentalno zdravlje svake osobe kao univerzalno ljudsko pravo.

Mentalno zdravlje je osnovno ljudsko pravo svih ljudi. Svatko, tko god i gdje god bio, ima pravo na najviši mogući standard mentalnog zdravlja. To uključuje pravo na zaštitu od rizika mentalnog zdravlja, pravo na dostupnu, pristupačnu, prihvatljivu i kvalitetnu skrb te pravo na slobodu, neovisnost i uključenost u zajednicu.

Dobro mentalno zdravlje ključno je za naše cjelokupno zdravlje i dobrobit. Ipak, svaka osma osoba na globalnoj razini živi s problemima mentalnog zdravlja, što može utjecati na njihovo fizičko zdravlje, dobrobit, način na koji se povezuju s drugima i njihovu egzistenciju. Psihički poremećaji također pogađaju sve veći broj adolescenata i mladih ljudi.

Psihički poremećaj nikada ne smije biti razlog uskraćivanja ljudskih prava ili isključivanja osobe da odlučuje o vlastitom zdravlju. Ipak, u cijelom svijetu osobe sa psihičkim poteškoćama i dalje doživljavaju širok raspon kršenja ljudskih prava. Mnogi su isključeni iz života zajednice i diskriminirani, dok ih mnogo više nema pristup skrbi za mentalno zdravlje koja im je potrebna ili mogu doći samo do skrbi koja krši njihova ljudska prava.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nastavlja raditi sa svojim partnerima kako bi osigurala da se mentalno zdravlje vrednuje, promiče i štiti te da se poduzmu hitne mjere kako bi svatko mogao ostvariti svoja ljudska prava i pristupiti kvalitetnoj skrbi o mentalnom zdravlju koja mu je potrebna. Pozivamo sve zemlje da ulažu u mentalno zdravlje, posebno u usluge u zajednici. Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja.

Skip to content