Amfetamin je najčešći sintetički stimulans dostupan u Europi, koji čini veliko i stabilno tržište vrijedno najmanje 1,1 milijardu eura godišnje. U novoj analizi pod nazivom ‘EU tržište drogama: amfetamin’, dvije agencije EU-a ističu sofisticiranu proizvodnju amfetamina u EU-u, kao i utjecaj proizvodnje na okoliš.

Analiza koju su proveli EMCDDA i Agencija Europske unije za suradnju na provedbi zakona (Europol) pokriva opskrbni lanac od proizvodnje i trgovine do distribucije i uporabe. Također se detaljno opisuju procesi, materijali i kriminalni akteri uključeni u različite faze i razine tržišta.

Europa je, uz Bliski istok, veliki svjetski proizvođač amfetamina. Uporaba amfetamina također je koncentrirana u ove dvije regije. U Europi se amfetamin uglavnom konzumira u obliku praha i paste, dok se na Bliskom istoku uglavnom koristi u obliku tableta ‘kaptagon’. Otprilike 10.3 milijuna odraslih Europljana (15–64 godine) je tijekom svoga života koristilo amfetamin, od čega 2 milijuna u prošloj godini.

Gotovo sav amfetamin koji se konzumira u EU je domaće proizvodnje. Proizvodnja je uglavnom koncentrirana u Nizozemskoj i Belgiji, gdje se obično odvija u velikim pogonima koji koriste složenu opremu. Proizvodnja se temelji na metodama koje koriste međunarodno ograničenu kemikaliju (BMK), koja se obično proizvodi u Europi od neograničenih ‘dizajnerskih prekursora’ uvezenih iz Kine.

Europski proizvođači amfetamina prilagodljivi su i inovativni. Tradicionalne metode proizvodnje amfetamina s godinama su pojednostavljene kako bi se koristilo manje kemikalija i manje opreme, dok se isporučivao sličan konačni proizvod uz veću dobit.

U nekim slučajevima, proizvodnja proizvoda široke potrošnje nije dovršena u laboratorijima u kojima se sintetizira. Umjesto toga, amfetamin se izvozi kao bazno ulje i pretvara u amfetamin sulfat u laboratorijima na drugim mjestima. To izaziva zabrinutost zbog širenja takvih ‘pretvorbenih laboratorija’ u više zemalja EU-a.

Između 2019. i 2021. u EU-u je uklonjeno 337 mjesta povezanih s ilegalnom proizvodnjom amfetamina. Proizvodnja amfetamina u velikim razmjerima stvara ogromne količine kemijskog otpada koji šteti okolišu, stvarajući rizike za ljudsko zdravlje i visoke troškove za lokalne općine.

Samo mali udio amfetamina proizvedenog u EU koristi se za proizvodnju tableta kaptagona, koje se uglavnom prodaju potrošačkim tržištima na Bliskom istoku. To se događa rijetko, uglavnom u Nizozemskoj, često na zahtjev. Čini se da kriminalne mreže u EU-u povezane s drogom nisu inače uključene u trgovinu kaptagonom i države članice EU-a ne prijavljuju značajniju upotrebu kaptagona. Zemlje EU-a uglavnom su uključene kao pretovarne točke između zemalja koje proizvode kaptagon izvan EU-a (Libanon i Sirija) i odredišnih tržišta na Arapskom poluotoku i oko njega. Postavlja se pitanje može li potražnja za tabletama kaptagona na tim tržištima predstavljati prigodu za proizvođače droge sa sjedištem u EU da povećaju proizvodnju amfetamina za izvoz.

Kriminalne mreže uključene u ilegalnu trgovinu amfetaminom poslovno su orijentirane, kooperativne i prilagodljive, često međusobno koriste resurse i infrastrukturu ili sudjeluju u zajedničkim zločinačkim pothvatima. Ova analiza pokazuje kako je logistička podrška postala paralelni posao, s nekim kriminalnim akterima koji djeluju kao pružatelji usluga, specijalizirani za osiguravanje kemikalija, opreme i znanja potrebnog za postavljanje i upravljanje proizvodnim pogonima. Legalne poslovne strukture često se zlorabe za omogućavanje proizvodnje, trgovine i distribucije. Kriminalci također pribjegavaju nasilju i korupciji kada je to potrebno za postizanje njihovih ciljeva.

Aktualni rezultati temelje se na podacima i informacijama iz EMCDDA-ovog sustava za praćenje droga i iz Europolovih operativnih obavještajnih podataka o ozbiljnom i organiziranom kriminalu. Koristeći pristup procjene prijetnji, agencije ističu ključna područja za djelovanje na razini EU-a i država članica. To uključuje: poboljšanje strateške obavještajne slike; jačanje odgovora na smanjenje opskrbe i povećanje sigurnosti; jačanje međunarodne suradnje; ulaganje u izgradnju kapaciteta; i jačanje politika, javnozdravstvenih i sigurnosnih odgovora.

Direktor EMCDDA Alexis Goosdeel kaže: ‘Amfetamin je danas najčešća sintetička stimulativna droga u Europi. Iako je njezino tržište relativno stabilno, ne bismo trebali podcijeniti utjecaj droge na zdravlje i sigurnost Europljana. Ne samo da utječe na pojedince, već također utječe na zajednice oko i izvan proizvodnih područja kroz ekološku štetu i posljedice za javno zdravlje. Europa je svjetski proizvođač amfetamina, a za svaki kilogram proizvedenog amfetamina može nastati gotovo 40 kilograma kemijskog otpada koji se baca u naše tlo i vodu. Za rješavanje ovih prekograničnih izazova ključno je da države članice surađuju, razmjenjuju znanje i poboljšaju spremnost.

Izvršna direktorica Europola Catherine De Bolle kaže: ‘Tržište sintetičkih droga svake godine iznosi milijarde eura, a njihova proizvodnja postaje sve sofisticiranija. Distribucijske mreže postaju sve prepredenije; a same droge štetnije. Velike količine toksičnog kemijskog otpada nastalog kemijskom sintezom ispuštene su u prirodu, ugrožavajući javno zdravlje i sigurnost. Europol neprestano prati ovu pogubnu prijetnju i pruža vrhunsku operativnu podršku istragama u državama članicama.

Izvornik: EMCDDA & EUROPOL. EU Drug Market: Amphetamine, 2023.
Preveo: prim. dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med.

Skip to content