Prema uzorcima otpadnih voda uzetim u osam zemalja tijekom novogodišnjeg razdoblja, najveću količinu ‘dizajnerskih’ droga troše Nizozemska, Australija, Novi Zeland i SAD.
Unatoč smrtnim slučajevima i hospitalizacijama povezanim s mnogim novim psihoaktivnim tvarima (NPS), međunarodno istraživanje koje je provelo Sveučilište Južna Australija u Adelaideu pokazuje koliko su zastupljene
“klupske droge” i “soli za kupanje” u različitim dijelovima svijeta.

U novom članku objavljenom u Water Research, najopsežnija analiza otpadnih voda na svijetu pokazuje obrazac uporabe dizajnerskih droga za doček Nove godine 2019/2020 na 14 mjesta u Australiji, Novom Zelandu, Kini, Nizozemskoj, Španjolskoj, Italiji, Norveškoj i SAD-u.

Praćeno je više od 200 sintetičkih droga u tim zemljama te je pronađeno 16 supstanci. Od osam zemalja, samo u Norveškoj nije bilo tragova NPS-a.

Nove psihoaktivne tvari (NPS) skupina su droga dizajniranih da oponašaju uobičajene ilegalne droge, poput kanabisa, kokaina, MDMA i LSD-a. Nizozemska bilježi najveću uporabu, slijede Australija, Novi Zeland i SAD. Španjolska, Italija i Kina imale su najmanju incidenciju uporabe dizajnerskih droga u gradovima koji su sudjelovali u istraživanju.

N-etil-pentilon, za koji je poznato da uzrokuje smrtne slučajeve, zabilježen je u Australiji, Novom Zelandu i SAD-u. Ranije je otkriven u forenzičkim uzorcima i na glazbenim festivalima u Australiji i Novom Zelandu.

Još jedna dizajnerska droga nazvan mefedron (koji se često naziva dron, M-CAT, White Magic i mijau mijau) pronađena je samo u Australiji i na Novom Zelandu koji je zabilježio 20-struki porast uporabe na Silvestrovo. To je vrlo moćna droga koja proizvodi učinke slične učincima kokaina i MDMA, a popularna je među korisnicima ecstasyja i stimulansa u Australiji i Novom Zelandu.

Nizozemska bilježi tragove šest od 10 mjerljivih droga. U uzorcima nakon probira, utvrđeno je dodatnih sedam rekreacijskih droga. Od toga su ketamin (ljudski i veterinarski anestetik) i njegov metabolit, norketamin, pronađeni u svim zemljama.

Novija droga na tržištu – eutilon – otkrivena je u Australiji, Novom Zelandu, SAD-u i Nizozemskoj. Izdana su upozorenja 2020. godine da se ova dizajnerska droga na Novom Zelandu lažno prodaje kao MDMA zbog njezine vizualne sličnosti. Visoke doze povezane su s intenzivnim i osobito opasnim nuspojavama.

Tragovi mitraginina, droge koja je odgovorna za gotovo polovicu smrtnih slučajeva povezanih s NPS-om u 2019. godini, pronađeni su samo u SAD-u. Drugi sintetski opioid, acetil fentanil, također je bio ograničen na uzorke američkih otpadnih voda i on je također povezan s velikim brojem smrtnih slučajeva u toj zemlji.

Od drugih droga, metkatinon je otkriven u sedam zemalja, a N-etil-pentilon i 3-MMC u tri zemlje.

Ono što NPS čini toliko opasnim jest to što se izvorno prodaju kao legalna alternativa klasičnim ilegalnim drogama poput ecstasyja i kanabisa, što sugerira da su sigurne kada, zapravo, ima vrlo malo podataka o njihovoj toksičnosti.

Nakon što je utvrđeno da su hospitalizacije i smrtni slučajevi vezani uz ovu skupinu droga vlade su ubrzo intervenirale, a neke su zemlje provele opću zabranu. Međutim, unatoč tim zabranama, NPS se i dalje sintetiziraju, transportiraju i konzumiraju širom svijeta, često s fatalnim posljedicama.

Nadamo se da će uzorci otpadnih voda pomoći u nadopuni bolničkih, pravnih i forenzičkih podataka, zajedno s globalnim istraživanjima, kako bi se utvrdilo koje su dizajnerske droge najopasnije za društvo.

Izvornik: Bade R, White JM, Chen J, i sur. International snapshot of new psychoactive substance use: Case study of eight countries over the 2019/2020 new year period. Water Res. 2021;193:116891.

Preveo: dr.sc. Ivan Ćelić, dr.med.

Skip to content