Prema novom izvješću objavljenom u Journal of Studies on Alcohol and Drugs, nakon legalizacije marihuane u rekrativne svrhe za odrasle adolescenti će češće konzumirati marihuanu.

“Očigledan porast uporabe marihuane među kalifornijskim adolescentima nakon njezine legalizacije u rekreativne svrhe za odrasle (2016) iznenađuje s obzirom na postojani trend smanjenja uporabe marihuane u godinama prije legalizacije”, kaže dr. Mallie J. Paschall s Pacifičkog instituta za istraživanje i evaluaciju u Berkeleyju.

Paschall i njegovi suradnici analizirali su podatke od preko tri milijuna učenika 7., 9. i 11. razreda koji su sudjelovali u anketi ‘Kalifornijska zdrava djeca’ tijekom školskih godina 2010/2011 do 2018/2019. Adolescenti su davali podatke o razredu, spolu, etničkoj pripadnosti, rasi i uporabi marihuane u posljednjih 30 dana i ikad u životu. Pitanje o uporabi marihuane ažurirano je u anketama 2017/2018 i 2018/2019, uključivanjem riječi “pušiti, koristiti parilicu, jesti ili piti”, što odražava široku paletu proizvoda od marihuane koji su sada dostupni.

Istraživači su primijetili značajan porast životne prevalencije i prevalencije marihuane u posljednjih 30 dana među gotovo svim demografskim skupinama u školskim godinama 2017/2018 i 2018/2019 (nakon legalizacije rekreativne uporabe za odrasle): povećanje životne prevalencije za 18% i povećanje prevalencije u posljednjih mjesec dana za 23%. Ove brojke mogu odražavati veću uporabu parilica, a sveukupni porast bio je još veći među onima u demografskim skupinama s povijesno nižim stopama uporabe marihuane.

“Bio sam pomalo iznenađen kad sam vidio relativno veći porast prevalencije uporabe marihuane među mlađim adolescentima (učenici 7. razreda) u odnosu na učenike 9. i 11. razreda, među ženama naspram muškaraca, među mladima koji nisu latinoamerikanci u odnosu na latinoamerikance i među bijelcima u odnosu na mlade iz ostalih rasnih skupina”, kaže Paschall. “Drugim riječima, zabilježen je veći porast prevalencije uporabe marihuane nakon legalizacije marihuane u rekreativne svrhe među mladima u ‘niskorizičnim’ skupinama, što je zabrinjavajuće.”

Studija je također pokazala veći porast učestalosti korištenja marihuane u posljednjih 30 dana među starijim adolescentima, muškarcima, mladim Afroamerikancima i Azijatima koji su bili redoviti konzumenti. Zabilježen je značajan porast učestalosti uporabe marihuane među adolescentima u školskoj godini 2018/2019, što može odražavati povećanje uporabe parilica na nacionalnoj razini.

“Legalizacija marihuane u rekreativne svrhe možda pridonosi povećanju uporabe marihuane među adolescentima u Kaliforniji, ali moramo provesti daljnja istraživanja kako bismo to potvrdili”, kaže Paschall. “Također se moramo pažljivije osvrnuti na to što se događa na lokalnoj razini, jer postoje brojne razlike u politikama prema marihuani u zajednicama širom Kalifornije i SAD-a. Također, moramo znati više o tome kako adolescenti nabavljaju marihuanu i koje oblike marihuane koje koriste, jer je na raspolaganju velika raznolikost proizvoda od kanabisa.”

“Zanima me može li legalizacija marihuane u rekreativne svrhe za odrasle utjecati na uporabu među adolescentima, možda i zbog promjene normi u pogledu prihvatljivosti uporabe marihuane, uočene štete od uporabe marihuane ili dostupnosti marihuane za mlade”, kaže Paschall.

Paschall također smatra da bi savezne države koje su legalizirale uporabu i prodaju marihuane za rekreativne svrhe mogle imati koristi od primjene strožijih kontrola dostupnosti marihuane za adolescente i znanstveno utemeljenih preventivnih programa.

 

Izvornik: Paschall MJ, García-Ramírez G, Grube JW. Recreational Marijuana Legalization and Use Among California Adolescents: Findings From a Statewide Survey. J Stud Alcohol Drugs. 2021;82(1):103-111.
Preveo: dr.sc. Ivan Ćelić, dr.med.
Skip to content