Depresivni poremećaj i suicidalna ponašanja bitni su problemi mentalnog zdravlja čija prevencija zahtijeva sustavni pristup raznih dionika. Neprepoznate kliničke slike depresivnog poremećaja dovode do velikog bremena za oboljele pojedince, njihove obitelji i društvo, stoga je bitno intervenirati pravovremeno i primijeniti efikasna rješenja.

Zahvaljujući Klinici za psihijatriju Vrapče, Hrvatska se ove godine uključila u Europsku alijansu protiv depresije (EAAD) i postala dio mreže koja je razvila intervenciju u zajednici, model koji se primjenjuje u 17 europskih država.

U proteklih 10 godina pokazalo se da ovaj program intervencija, u kojem se poboljšava skrb za osobe s depresijom, dovodi do smanjenja suicidalnih pokušaja i suicida za 24 posto. U EAAD udružilo se 100 organizacija koje djeluju na području unaprjeđivanja liječenja depresivnih poremećaja te prevencije suicidalnog ponašanja. Izradili su i odlične edukativne materijale te aplikaciju za KBT tretman depresije. Slijedi prevođenje tih materijala kako bi se hrvatski liječnici mogli educirati i koristiti ih. Svi liječnici koji prođu edukaciju moći će na aplikaciju uputiti svoje pacijente.

EAAD je sve svoje članice i simpatizere obavijestila da smo se uključili u njihovu mrežu, pa slijedi njihov svibanjski Newsletter.

Skip to content