U  sedamnaestoj Noći muzeja, Klinika za psihijatriju Vrapče i ovaj će put biti s vama. Noć muzeja, manifestacija koja je započela 2005. godine s nekoliko zagrebačkih muzeja, postala je jedna od najznačajnijih  manifestacija hrvatskih muzeja. Pandemijsko vrijeme i nedaće koje su nas zadesile, nažalost, učinile su postave nekih naših muzeja skrivenima.  Tijekom ovogodišnje Noći muzeja ipak smo našli načina da vam otvorimo svoja vrata i da se „družimo digitalno“.

Ovogodišnja tema Noći muzeja nosi naslov: Muzeji – između stvarnog i digitalnog.

28. siječnja, podijelit ćemo s vama animirani film „Neobična kupka gospodina Otmara“.

Kratkometražni animirani film nastao je u Klinici za psihijatriju Vrapče kao dio terapijskog procesa u sklopu terapije umjetnošću. U razdoblju od tri godine, pedesetak bolesnika sudjelovalo je u osmišljavanju teme i scenarija, izradi filmskih setova, dizajnu likova, animaciji, skladanju glazbe te su posudili glasove likovima. Film je prikazan na više od 40 domaćih i inozemnih filmskih festivala te na brojnim stručnim i znanstvenim kongresima. Nastao je u koprodukciji Klinike za psihijatriju Vrapče i Hrvatske udruge digitalnih umjetnika uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

Film je tijekom 2019. i 2020. godine na međunarodno priznatim festivalima osvojio mnogobrojne nagrade. Na Danima hrvatskog filma osvojio je nagradu Oktavijan za najbolji animirani film i nagradu Zlatna uljanica za promicanje etičkih vrijednosti na filmu. Na Međunarodnom filmskom festivalu Diversions (Hrvatska) osvojio je nagradu za najbolju režiju. Na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma Moscow Shorts (Rusija) dobitnik je nagrade Najbolji kratkometražni animirani film. Međunarodni program kratkometražne animacije festivala Lucania Film Festival (Italija) dodijelio mu je Posebno priznanje žirija. Na festivalu Mikro FAF (Srbija) dobio je nagradu za najbolji nezavisni kratkometražni film. Nadalje, na Međunarodnom danu animacije (Hrvatska) također mu je dodijeljeno Posebno priznanje. Od drugih međunarodnih nagrada ističu se ona Međunarodnog filmskog festivala I.P.A.S. (Grčka) koji je dodijelio Nagradu žirija za najbolji animirani film te nagrada žirija u kategoriji Film iz naše budućnosti na Međunarodnom filmskom festivalu ARC (Njemačka).

Skip to content