Hrvatsko muzejsko društvo i ove godine organizira Noć muzeja pod sloganom „Muzeji su važni!“

Klinika za psihijatriju Vrapče tradicionalno sudjeluje u manifestaciji Noći muzeja i ponovno otvara svoja vrata posjetiteljima u petak 27. siječnja 2023. godine, program počinje u 18 sati, a trajat će do 24 sata.

Tijekom Noći muzeja u Klinici za psihijatriju Vrapče možete razgledati dvije izložbe u krugu bolnice.

U Muzeju bolnice posjetitelji će moći razgledati stalni postav koji prikazuje povijest hrvatske psihijatrije i život bolnice. Postav muzeja prikazuje povijest Klinike od njenog osnivanja 1879. godine, preko teških dana Prvog i Drugog svjetskog rata do suvremenih dana te daje uvid u promjene kroz koje je tijekom tri stoljeća prošla psihijatrijska bolnica, ali i psihijatrijski bolesnici i psihijatrija kao medicinska struka.

U Galeriji Slava Raškaj bit će izložene fotografije dr. Aldenite Matić pod nazivom „Vrapče iznutra”. Fotografije su pogled u život bolnice iznutra prikazan kroz zanimljive vizure bolnice snimljene tijekom nekoliko godina. Bolnica nije samo spomenik kulture, već i živi svjedok protoka vremena kroz godišnja doba, pandemije i potrese, a ona usprkos njima zadržava svoju postojanost. Redovitim objavljivanjem fotografija na društvenim mrežama, doktorica Matić kao „osoba iznutra“, približava stvarnost psihijatrijske ustanove „onima izvana“ smanjujući stigmu i predrasude.

Dr. Aldenita Matić rođena je u Zagrebu 1966. godine. Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je 1990. godine. Sudjelovala je u Domovinskom ratu kao liječnik u postrojbi, a u Hrvatskoj vojsci radila je do 2002. godine. Specijalistički ispit iz psihijatrijske položila je 2008. godine kao djelatnica KB Dubrava, a od 2019. godine radi u Klinici za psihijatriju Vrapče u Zavodu za psihoterapiju. Subspecijalist je psihoterapije i socijalne psihijatrije uz završenu edukaciju iz integrativne psihoterapije.

Ljubav prema fotografiji povezana je sa očaranošću zalascima sunca i nebom te je jedan od osnivača grupe „Zalasci, izlasci, oblaci…“ na društvenim mrežama koja ima preko 7000 članova, a grupa je organizirala i tri vrlo uspješne izložbe fotografija. Dolaskom u Kliniku Vrapče dr. Matić prepoznala je i objektivom zabilježila arhitektonsku i krajobraznu ljepotu bolničkog kruga, ali i svakodnevnu specifičnost života psihijatrijske ustanove što je vidljivo na izloženim fotografijama.

Veselimo se Vašem dolasku u 18. Noć muzeja!

 

POZIVNICA

 

Skip to content