Novi benzodiazepini, koji nisu pod međunarodnom regulativom, u novom izvješću Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) su u središtu pozornosti. Često na tržištu kao „dizajnerski benzodiazepini“, prodaju se kao „legalna“ zamjena za klasične benzodiazepine i postaju sve dostupniji u Europi. EMCDDA ih prati kao nove psihoaktivne tvari (NPT) putem Sustava ranog upozoravanja (EWS).

EMCDDA trenutno prati 30 novih benzodiazepina, od kojih je preko 80% prvi put otkriveno između 2014. i 2020. godine. Unatoč njihovom relativno velikom broju, novim tržištem benzodiazepina u Europi trenutno dominiraju etizolam i flualprazolam – iako se to može promijeniti, jer su obje tvari stavljene pod međunarodnu kontrolu u studenom 2020. U 2019. godini države članice EU prijavile su 1 240 zapljena novih benzodiazepina (oko 5% ukupnog broja zapljena NPT).

U početku su se tvari prodavale kao „legalne tvari za euforiju“ (legal highs) ili „kemijske tvari za istraživanja“ pod vlastitim imenima (npr. fenazepam, pirazolam). Iako je to i dalje slučaj, kriminalne skupine ih sve više koriste i za proizvodnju lažnih verzija uobičajeno propisivanih benzodiazepina (npr. Valium®, Xanax®), koji se zatim prodaju na ilegalnom tržištu. Korisnici možda nisu svjesni supstanci ili doza koje uzimaju, čime povećavaju rizik od teškog trovanja, posebno ako se konzumiraju s alkoholom ili drugim sedativima. Kako su neki novi benzodiazepini (npr. flualprazolam i etizolam) stavljeni pod kontrolu, postoji rizik da će na njihovo mjesto doći druge tvari. Jedna od mogućnosti je ponovna pojava flubromazolama i deskloroetizolama, koji su prvi put zabilježeni u Europi 2014. godine.

‘Novi benzodiazepini čvrsto su pozicionirani na novom europskom tržištu droga’, kaže direktor EMCDDA Alexis Goosdeel. ‘Vjerojatno će se i dalje pojavljivati nove tvari iz ove skupine dok korisnici traže nova iskustva s drogama ili alternative nedostupnim lijekovima na recept. Droga je danas posvuda, a granice između dopuštenog i zabranjenog sve su nejasnije. Suočeni sa složenim tržištem i velikom potražnjom, moramo ojačati svoju sposobnost otkrivanja, procjene i reagiranja na nove benzodiazepine te na javnozdravstvenu i socijalnu štetu koju uzrokuju’.

Povećanje nesanice i anksioznosti tijekom pandemije COVID-19 može dovesti do toga da se više ljudi samoliječi novim benzodiazepinima ili nenamjerno koristi lažne benzodiazepine.

Slično drugim NPT, čini se da se neki novi benzodiazepini isporučuju iz kineskih tvrtki u Europu kao rasuti prah, gdje se prerađuju u gotove proizvode (npr. tablete, kapsule, listići natopljeni drogom i e-tekućine za parilice). Proizvedeni od strane licenciranih farmaceutskih tvrtki, benzodiazepini su najčešće propisivana skupina lijekova na svijetu i koriste se za liječenje niza stanja (npr. anksioznost, nesanica, epilepsija, odvikavanje od alkohola). U većini zemalja benzodiazepini su odobreni kao lijekovi pod zakonskom regulativom i dostupni su samo na recept. To je u skladu s UN-ovom Konvencijom o psihotropnim tvarima iz 1971. godine, koja trenutno regulira 38 benzodiazepina.

Izvornik: EMCDDA. New benzodiazepines in Europe – a review, 2021.

Preveo: dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med.

Skip to content