Kako globalno stanovništvo stari, stopa demencije raste u cijelom svijetu. S obzirom na to da je rano otkrivanje presudno za liječenje, učinkovit probir za demenciju vrlo je visoko na ljestvici prioriteta istraživanja. Stoga su istraživači iz Japana razvili novi alat za probir koji se može primijeniti u samo nekoliko minuta.

U studiji objavljenoj u PLOS ONE, istraživači sa Sveučilišta Kanazawa predstavili su novi kompjuterizirani kognitivni test nazvan computerized assessment battery for cognition (C-ABC), (kompjuterizirana procjena kognicije) za koji tvrde da može izvršiti probir za demenciju i blago kognitivno oštećenje (MCI) u samo pet minuta.

Kompjuterizirani kognitivni testovi često imaju prednost u odnosu na “papirnate” verzije, jer su precizniji i ne zahtijevaju dodatnu edukaciju onih koji ih provode. Međutim, kompjutoriziranim kognitivnim testovima za demenciju i MCI obično treba 10-30 minuta. Nadalje, širok raspon postojećih testova može otežati odabir prikladnog testa za otkrivanje demencije ili MCI. Cilj istraživača sa Sveučilišta Kanazawa bio je napraviti test koji će omogućiti preciznost i probir obje bolesti.

“Iako pacijenti s demencijom obično imaju teškoće s orijentacijom i teške poremećaje pamćenja, oni s MCI i oni s normalnim kognitivnim funkcijama rijetko imaju oboje”, kaže suvoditeljica studije Moeko Noguchi-Shinohara. “Željeli smo razviti test koji bi mogao učinkovito razlikovati te kognitivne poremećaje.”

Kako bi to postigli, istraživači su prikupili rezultate C-ABC od sudionika različitih dobnih skupina (50-ih godina, 60-ih godina i onih u dobi od 70-85 godina) s demencijom, MCI i urednim kognitivnim funkcijama. Zatim su proveli niz statističkih testova kako bi utvrdili može li test razlikovati navedena stanja.

“Rezultati su bili iznenađujući”, objašnjava Masahito Yamada, jedan od autora. “Otkrili smo da C-ABC može razlikovati osobe s MCI od osoba s normalnom kognicijom koristeći rezultate iz testova za čije provođenje je trebalo svega pet minuta.”

Zapravo, u dobnoj skupini od 75 do 80 godina, odgovori na samo dva pitanja mogli su razlikovati sudionike s MCI od onih s normalnom kognicijom, a odgovaranje na ta dva pitanja trajalo je samo dvije minute.

“Kada smo usporedili naše C-ABS rezultate s onima iz često korištenog Mini-Mental State Examination (MMSE), pronašli smo visoku korelaciju. Međutim, C-ABC je znatno brži za ispunjavanje od MMSE, a možda je i osjetljiviji za detekciju MCI ili blage demencije”, kaže Yamada.

Podaci pokazuju da je C-ABS, kada se koriste visoke granične vrijednosti za osjetljivost, prikladan za početni probir za demenciju i MCI. Ovaj novi alat mogao bi kognitivni pregled učiniti dostupnijim i učinkovitijim, omogućujući tako ranije otkrivanje MCI ili demencije. To bi pak moglo poboljšati mogućnosti liječenja i ukupni ishod za osobe s kognitivnim oboljenjima.

 

Izvornik: Noguchi-Shinohara M, Domoto C, Yoshida T, i sur. A new computerized assessment battery for cognition (C-ABC) to detect mild cognitive impairment and dementia around 5 min. PLoS One. 2020 Dec 11;15(12):e0243469.

Prevela: Valentina Marinović, dr.med.

Skip to content