Mozak umrlih od COVID-19 izuzetno je sličan mozgu umrlih od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti i pokazuje upalni proces i poremećene neuronske krugove.

“Mozgovi pacijenata koji su umrli od teškog oblika COVID-19 pokazivali su dubinske molekularne upalne markere, iako ti pacijenti nisu imali prijavljene kliničke znakove neurološkog oštećenja”, kaže koautor studije Tony Wyss-Coray, profesor neurologije i neuroloških znanosti na Sveučilištu Stanford.

Njegov je tim analizirao moždano tkivo osam osoba umrlih od COVID-19 i 14 osoba umrlih od drugih uzroka. Otprilike jedna trećina hospitaliziranih bolesnika s COVID-19 navodi neurološke simptome poput nejasnog razmišljanja, zaboravljanja, poteškoća s koncentracijom i depresije, kaže Wyss-Coray. Ti problemi mogu perzistirati u sklopu onoga što se naziva “post COVID-om”, dugotrajnog stanja koje ponekad pogađa pacijente nakon što se oporave od izvorne infekcije.

Iako je postojala značajna upala u mozgu umrlih pacijenata s COVID-19, njihovo moždano tkivo nije imalo znakova SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje COVID-19. Wyss-Coray ističe kako se znanstvenici ne slažu oko toga je li virus prisutan u mozgu pacijenata s COVID-19. “Koristili smo iste alate koje su oni koristili – kao i druge, preciznije – i zaista smo se jako trudili pronaći prisutnost virusa. A nismo ga mogli pronaći.”

Studija je objavljena 21. lipnja u časopisu Nature. “Čini se da virusna infekcija pokreće upalne odgovore u cijelom tijelu koji mogu uzrokovati upalne signale preko krvno-moždane barijere, što bi posljedično moglo potaknuti neuroupalni proces u mozgu”, kaže Wyss-Coray. “Vjerojatno je da mnogi pacijenti s COVID-19, posebno oni koji navode ili pokazuju neurološke probleme ili oni koji su hospitalizirani, imaju ove neuroupalne markere koje smo vidjeli kod ljudi koji su umrli od te bolesti. Naša otkrića mogu pomoći u objašnjavanju ‘moždane magle’, umora i drugih neuroloških i psihijatrijskih simptoma post COVID-a”, zaključuje Wyss-Coray.

 

Izvornik: Yang AC, Kern F, Losada PM, i sur. Dysregulation of brain and choroid plexus cell types in severe COVID-19. Nature. 2021 Jun 21.

Preveo: dr. sc. Jakša Vukojević, dr. med.

Skip to content