Istraživanje objavljeno u Molecular Psychiatry ukazuje da su ovisnici o psihoaktivnim tvarima osjetljiviji na COVID-19 i njegove komplikacije. Stoga se zdravstvenim radnicima preporuča pomno pratiti tu skupinu pacijenata i kreirati akcijske planove kojima će se pomoći zaštititi ih od infekcije i teških ishoda.

Analizirajući elektroničke zdravstvene kartone (EZK) nekoliko milijuna pacijenata u SAD-u, istraživači su otkrili da, iako ovisnici čine 10.3% ukupne populacije u istraživanju, oni predstavljaju 15.6% COVID-19 slučajeva. Analiza pokazuje da će oni s nedavno zabilježenom dijagnozom ovisnosti češće razviti COVID-19 od onih bez dijagnoze ovisnosti. Učinak je bio najjači kod ovisnika o opijatima, zatim kod ovisnika o duhanu. Osobe s dijagnozom ovisnosti o nekoj psihoaktivnoj tvari također su češće imali lošiji ishod COVID-19 (hospitalizacija, smrt) nego ljudi bez te dijagnoze.

 “Pluća i kardiovaskularni sustav često su ugroženi kod ovisnika, što može djelomično objasniti njihovu povećanu osjetljivost na COVID-19″, kaže dr. Nora Volkow, ravnateljica Nacionalnog instituta za zlouporabu droga (NIDA). „Još jedan čimbenik koji doprinosi jest marginalizacija osoba s dijagnozom ovisnosti, što im otežava pristup zdravstvenim uslugama. Na kliničarima je da odgovore na jedinstvene izazove skrbi ove ranjive populacije, baš kao što bi postupili i s bilo kojom drugom rizičnom skupinom.”

Studija je uključivala više od 73 milijuna pacijenata, od kojih je preko 7.5 milijuna u jednom trenutku svoga života imalo dijagnozu ovisnosti o nekoj psihoaktivnoj tvari. Nešto više od 12 000 ispitanika je imalo COVID-19, a oko 1 880 imalo je evidentiranu dijagnozu ovisnosti i COVID-19. Vrste ovisnosti koje su analizirane bile su duhan, alkohol, opioidi, kanabis i kokain.

Komplicirajući učinci ovisnosti bili su vidljivi u većim štetnim posljedicama COVID-19. Broj hospitalizacija i stopa smrtnosti bolesnika s COVID-19 bili su viši kod osoba s dijagnozom ovisnosti u usporedbi s onima bez dijagnoze (41.0% nasuprot 30.1% i 9.6% nasuprot 6.6%).

Prema autorima studije, rezultati naglašavaju potrebu otkrivanja i liječenja ovisnosti kao dijela strategije za kontrolu pandemije. Potrebno je provesti dodatna istraživanja kako bi se bolje razumjelo kako najoptimalnije liječiti ovisnike koji su u opasnosti od COVID-19 te ih savjetovati kako izbjeći rizik od infekcije.

Izvorni članak: Wang QQ, Kaelber DC, Xu R, Volkow N. COVID-19 risk and outcomes in patients with substance use disorders: analyses from electronic health records in the United States. Mol Psychiatry (2020). 

Dr.sc. Ivan Ćelić, dr.med.

Skip to content