U ponedjeljak, 21. prosinca 2015. godine polaganjem kamena temeljca za zgradu Zavoda za forenzičku psihijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče svečano je obilježen početak izgradnje te zgrade koja je planirana već prije 15 godina.

Prije polaganja kamena temeljca u nazočnosti velikog broja gostiju i zaposlenika Bolnice, u velikoj dvorani Edukacijskog centra projektanti Dražen Juračić i Gordana Žaja predstavili su projekt zgrade za koju je položen kamen temeljac.

Nakon toga svi su otišli na gradilište gdje je polaganjem povelje i njezinim zasipanjem prvim lopatama betona obilježen početak gradnje. Tuljac s poveljom u pripremljene temelje ubacio je Miroslav Goreta, sada umirovljeni, dugogodišnji pročelnik Zavoda za forenzičku psihijatriju bolnice „Vrapče“. Prve lopate betona ubacili su Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja EU fondova, Siniša Varga, ministar zdravlja i u ime gradonačelnika Milana Bandića, Mirna Šitum pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo.

Prisutnima su se obratili Vlado Jukić, ravnatelj Bolnice te Mirna Šitum, Siniša Varga i Branko Grčić.

Ravnatelj Jukić se osvrnuo na značenje izgradnje zgrade za forenzičko psihijatrijske pacijente u sklopu bolnice „Vrapče“. Naglasio je da se u Vrapču sudsko-psihijatrijski bolesnici liječe od samih početaka djelovanja Bolnice – prvi zapisi o sudskim pacijentima datirao iz 1882. godine. Do 1957. godine sudski bolesnici su bili „razbacani“ po svim odjelima, a te godine na inicijativu dr. Rudolfa Turčina i ravnatelja dr. Josipa Glasera osniva se poseban odjel za sudsko psihijatrijske bolesnike. To je bio prvi takav odjel u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji. Odjel je u nekoliko navrata mijenjao lokaciju no nikada uvjeti smještaja bolesnika nisu zadovoljavali ni medicinske ni sigurnosne standarde.

Inicijativa za izgradnju ove zgrade počela je još krajem 90.-ih godina prošlog stoljeća, a prvi službeni dopis upućen tadašnjoj ministrici zdravlja prof. Ani Stavljenić Rukavina, 2. listopada 2001. godine.

Nakon toga u proračunu za 2002. godinu osigurano je 500.000,00 kn za provođenje natječaja za dobivanje idejnog rješenja. Slijedi izrada glavnog i izvedbenog projekta (prof. Dražen Juračić i prof. Gordana Žaja s Arhitektonskog fakulteta u Zagreba), ishođenje građevinske dozvole, njezin produžetak…

Jukić je naglasio da je od listopada 2001. godine pa do zadnjih obavijesti o polaganju kamena temeljca napisao preko 60 dopisa ministrima zdravlja i drugim državnim dužnosnicima tražeći da se osigura novac za izgradnju forenzike u „Vrapču“.

Dodao je da nije bilo lako pisati sve te dopise (u kojima se ponavljalo „uostalom forenziku u „Vrapču“ treba sagraditi!) jer se njima nije smio izazvati kontra učinak, a i to je bilo moguće…

Konačni proces koji je doveo do polaganja kamena temeljca započeo je 2014. godine kada je ovaj projekt, uz još nekoliko projekata iz medicine, uvršten u prioritetne projekte koji se financiraju iz EU fondova.

Dana 10. prosinca 2015. godine (na Dan ljudskih prava) potpisan je ugovor o izvođenju radova sa tvrtkom Zagrebgradnja d.o.o. koji bi se trebali završiti u roku od 18 mjeseci.

Na kraju se ravnatelj Jukić zahvalio svima onima koji su na bilo koji način pomogli da ovaj projekt bude realiziran. Naglasio je zasluge ministra Varge i njegovih suradnika, a posebno se zahvalio gradonačelniku Milanu Bandiću i pročelnici Gradskog ureda za zdravstvo Mirni Šitum.

POVELJA POSTAVLJENA U KAMEN TEMELJAC

GALERIJA SLIKA

Skip to content