Generalna skupština UN-a proglasila je 26. lipnja Međunarodnim danom borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama kako bi se zajednički djelovalo na globalnoj i na nacionalnoj razini s ciljem stvaranja društva slobodnog od droga.

Brojna istraživanja pokazuju da kronična kardiovaskularnih ili respiratorna stanja povezana s uzimanjem droga mogu utjecati na veću vulnerabilnost. Konzumacija alkohola i droga zasigurno povećava rizik od ozbiljnih komplikacija COVID-19.

Nedostatak povjerenja u farmaceutsku industriju ili političke strukture, strahovi oko cjepiva ili krive informacije dobivene putem društvenih mreža sprječavaju mnoge ljude da se odluče na korak koji spašava brojne živote. Cjepiva su bez presedana najveći domet učinka medicine na ljudsko zdravlje.

Nema znanstvenih dokaza da su cjepiva protiv COVID-19 manje sigurna ili učinkovita za osobe koje konzumiraju alkohol ili droge. Kao i kod ostalih ljudi, prednosti su daleko veće od rizika, bilo da je riječ o manjoj vjerojatnosti od zaraze ili proživljavanja najgorih učinaka COVID-19.

Povjerenstvo Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga te drugih oblika ovisnosti stoga poziva sve osobe s problematičnim uzimanjem alkohola ili droga da se cijepe protiv COVID-19, jer cijepljenje ponovno omogućuje sigurno okupljanje i druženje s članovima naših obitelji, prijateljima i poznanicima.

Dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med.

predsjednik Povjerenstva

Skip to content