U četvrtak, 4. svibnja 2023. godine, u 18 sati na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu predstavljena je knjiga “The Bridge between Bioethics and Medical Practice: Medical Professionalism” urednika Marka Ćurkovića i Ane Borovečki, objavljena od strane zasigurno najveće Svjetske izdavačke kuće – Springer-a.

Predstavljanje je vodio glasoviti profesor Veljko Đorđević, a knjigu su osim urednika, predstavili uvaženi i istaknuti stručnjaci: profesorica Lana Škrgatić, profesorica Petrana Brečić, profesor Srećko Gajović, profesor Stjepan Orešković, profesorica Sunčana Roksandić te profesor Norman Sartorius.

Kroz predstavljanje knjige od strane svih govornika ponovno je istaknuta važnost profesionalne medicinske etike, odnosno medicinskog profesionalizma – središnjeg pojma i predmeta knjige. U tome smislu, središnja misao knjige jest kako medicina predstavlja izvorno, suštinski moralno nastojanje jer je u njenim temeljima stav, obećanje, javni iskaz predanosti i posvećenosti pomaganju drugima u nevolji, onima najranjivijima, onima prevladanima patnjom, boli, nemoći, bolešću.

Međutim, kako se imalo i prilike čuti od niza govornika, medicina danas predstavlja jako puno toga zbog čega je njene različite dijelove, polja ili područja teško staviti pod bilo kakav zajednički, a kamoli moralni, nazivnik. Predstavljena se knjiga bavi brojnim etičkim pitanjima, a čini se kako je danas potrebnija ona etika koja je u stanju postaviti prava pitanja, a ne kako to često biva, ona koja daje prave odgovore na sasvim pogrešna pitanja – kako, gdje, među kime, s kime, i na koji način, “uglaviti” tako shvaćenu medicinu. Knjiga propituje paradigmu profesionalizma i njegovih osnovnih sastavnica u kontekstu brojnih društvenih problema i iz raznih rakursa te predstavlja čitatelju poticaj susreta s osobnim konceptima uz otvaranje prilika za propitivanjem, učenjem i mijenjanjem.

Mi u Klinici za psihijatriju Vrapče naročito smo ponosni spram činjenice da je jedan od autora ove iznimno vrijedne knjige naš dr. sc. Marko Ćurković koji uz već poznatu i priznatu stručnjakinju na području medicinske etike prof. Anu Borovečki predstavlja jednog od vodećih stručnjaka u tom području, a posebice smo sretni je doktor Ćurković svojim znanjem, radom i produkcijom nastavlja blistavu tradiciju velikih imena vrapčanskih psihijatara koji su se bavili tom tematikom.

 

GALERIJA SLIKA

Skip to content