Dana 20. prosinca 2017. godine održano je u Edukacijskom centru Klinike za psihijatriju Vrapče predstavljanje knjige Poremećaji spavanja urednika Danila Hodobe.

Ovo je, kako je navedeno u riječi urednika, 60. knjiga u izdanju bolnice „Vrapče“, a 19. koju bolnica izdaje u suradnji s Medicinskom nakladom iz Zagreb.

S obzirom na nakladničku politiku Bolnice, moglo bi se reći da je ovo očekivana knjiga – i zato što se moglo predvidjeti da će ona, ipak, u ovom ili onom obliku, biti objavljena, ali i kao knjiga koja se očekivala. Njezino objavljivanje očekivalo se zato što se u bolnici Vrapče godinama liječe bolesnici s poremećajima spavanja i što njezini stručnjaci ta svoja iskustva, kao i sve stručne i teorijske spoznaje, imaju potrebu prenijeti svima onima koji se ovim područjem medicine („medicine spavanja“), kao i bolesnicima, bave. A, s druge strane, svi oni kojima je poznato da se „Vrapče“ bavi problemima poremećaja spavanja, kao i oni koji se u Hrvatskoj bave ovim područjem medicine (a radi se uglavnom o onima koji su educirani u Centru za poremećaje spavanja bolnice Vrapče ili o njihovim učenicima!), s razlogom su očekivali su da će se ovakva knjiga (konačno) pojaviti.

Knjiga je ovo, dakle, koja je plod rada stručnjaka Centra za poremećaje spavanja (koji je ustrojbeno u sastavu Zavoda za psihofiziologiju i organski uvjetovane psihičke poremećaje) bolnice Vrapče osnovanog 1981. godine.  Osnovala ga je i do odlaska u mirovinu (1992. godine) vodila profesorica dr. sc. Vera Durigl, dvadeset godina nakon što je (1961.), s prof. dr. Vladom Roginom, osnovala, psihofiziološki laboratorij. Nakon nje, sada evo četvrt stoljeća, vodi ga i dograđuje prim. dr. sc. Danilo Hodoba. On je sa suradnicima, a povodom 138. godišnjice i Dana Bolnice 15. studenog 2017. godine i organizirao simpozij „O spavanju i poremećajima spavanja“ na kojem su predstavljene teme sadržane u ovoj knjizi. Ova knjiga je i knjiga zbornik članaka s tog simpozija, ali i knjiga „sabranih tema s didaktičkom namjenom“, kako je naziva njezin urednik Danilo Hodoba.

Knjigu je predstavio njezin recenzent prof. dr. sc. Dražen Begić. Ocijenio ju je vrlo korisnom, preporučio čitateljima te izrazio nadu da će ona kod čitatelja naići na dobar prijem.

Urednik knjige prim. dr. sc. Danilo Hodoba govorio je o okolnostima u kojima je knjiga nastala i zahvalio autorima pojedinih poglavlja te implicite najavio vlastitu knjigu o spavanju i poremećajima spavanja.

U ime izdavača govorili su prof. dr. sc. Vlado Jukić i prof. Anđa Raič. Istakli su važnost knjige općenito te važnost ove knjige, kako za stručnu tako i laičku javnost.

Publika je nesuzdržano listajući hvalila knjigu što je znak da bi ona mogla zauzeti značajno mjesto u hrvatskoj medicinskoj publicistici.

Skip to content