Festival Open House Zagreb otvoren je u petak 20. listopada 2023. godine obilaskom povijesne cjeline Klinike za psihijatriju Vrapče, uz stručno vodstvo ravnateljice Instituta za povijest umjetnosti dr. sc. Katarine Horvat-Levaj, ravnateljice Klinike za psihijatriju Vrapče prof. prim. dr.sc. Petrane Brečić, izvršne ravnateljice Festivala Open House Zagreb Tomislave Blatnik i kreativne ravnateljice Festivala Dubravke Vrgoč.

Kompleks Klinike za psihijatriju Vrapče jedan je od arhitektonski najrazrađenijih zagrebačkih bolnica i fokus urbanističkoga razvoja zapadnoga dijela grada. Važan je, ne samo za razvoj historicističke arhitekture u Zagrebu nego i šire, kao jedna od prvih modernih bolničkih ustanova iz druge polovice 19. stoljeća u Hrvatskoj. Gradnja bolnice bila je povod za dolazak njemačkoga arhitekta Kune Waidmanna u Zagreb 1877. godine, koji se u gradu trajno nastanio, pridonijevši preobrazbi Zagreba nakon potresa 1880. godine u srednjoeuropski velegrad.

Uspostava Klinike za psihijatriju Vrapče označava početak istinske, sustavne brige i skrbi za osobe s psihičkom smetnjama i poremećajima na ovim prostorima, a kroz svoje djelovanje Klinika je postala, na određeni način, i svojevrsni arhetipski simbol ili možda bolje rečeno – temeljna metafora takve skrbi u Republici Hrvatskoj.

Samim time, Klinika je kroz povijest imala, a i trenutno ima važan društveni i kulturni značaj i utjecaj, primjerice, u tome kako doživljavamo psihičke smetnje i poremećaje, u tome kako se odnosimo spram osoba koje su zahvaćene istima, u tome kako za i o istima skrbimo i brinemo te kako doživljavamo psihičko zdravlje općenito.

Slijedom svega navedenog, držimo iznimno bitnim omogućiti kako pripadnicima opće javnosti, a tako i različitim stručnjacima, otvoriti i nastaviti otvarati vrata ove, na više razina prepoznatljive, institucije.

Isto je uvelike u skladu i s temeljnim poslanjima Klinike izravno ocrtanima u same njezine početke kojima je određeno kako Klinika ima biti ne samo lječilište i opskrbilište, nego i učilište te “hram čovječnosti”.

Festival Open House Zagreb zamišljen je kao promocija najatraktivnijih zagrebačkih arhitektonskih djela te susret građana s arhitektima, građevinarima, investitorima i vlasnicima objekata. Ovaj jedinstveni format javnog angažmana od svog prvog londonskog izdanja 1992. godine odjeknuo je u gradovima diljem svijeta i danas mreža festivala broji 54 grada na svih šest kontinenata.

Ove je godine u mrežu festivala Open House Worldwide primljen i Zagreb. Svi programi su besplatni, a kroz preko 70 obilazaka  uz stručno vodstvo, predstavit će se 35 arhitektonskih objekata.

Više o prvom festivalu Open House Zagreb

 

GALERIJA SLIKA (Foto: Bojan Zibar)

Skip to content