Danas smo stručnim skupom i umjetničkom izložbom obilježili 141. godišnjicu osnutka Klinike koja je osnovana 15. prosinca 1871. godine.

Posebno nam je važno istaknuti kako je temeljem odluke Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, a na prijedlog Ministarstva zdravstva, Klinika za psihijatriju Vrapče ušla je u mrežu telemedicinskih centara kao prvi telepsihijatrijski centar u Republici Hrvatskoj koji je registriran za obavljanje stručne djelatnosti iz područja psihijatrije. Izrazita nam je čast i zadovoljstvo što su iznimni napori djelatnika Klinike za psihijatriju Vrapče u tome smislu prepoznati od krovnih institucija Republike Hrvatske i njihovog vodstva.

Naime, djelatnici Klinike za psihijatriju Vrapče su, odgovarajući na jedinstvene izazove vremena i povijesne pandemijske okolnosti, već krajem trećeg mjeseca 2020. godine započeli s pružanjem skrbi putem udaljenih veza, kako osobama s duševnim smetnjama, tako i svima onima potrebitima. Svjesni važnosti osiguranja sveobuhvatnosti i cjelovitosti pružanja zdravstvene skrbi za psihičko zdravlje u vremenu koje slijedi, djelatnici Klinike su i tada tome poduhvatu pristupali pod maksimom: “počinjeno iz nužnosti, ali stvaramo za budućnost”. Tijekom narednog razdoblja, djelatnici Klinike nastavili su razvijati i prilagođavati procese pružanja skrbi za psihičko zdravlje putem udaljenih veza te danas Klinika raspolaže sa čitavim nizom dijagnostičkih i terapijskih programa koji su u potpunosti prilagođeni provođenju u okvirima digitalnog prostora. U tome smislu, kao stožerna psihijatrijska institucija u Republici Hrvatskoj, Klinika za psihijatriju Vrapče nastaviti će razvijati telemedicinsku, to jest telepsihijatrijsku djelatnost te će nastaviti služiti najranjivijim i najpotrebitijim članovima našega društva, upravo onima koji su nam kroz cjelokupnu povijest davali svrhu i značenje.

 

Skip to content