Reklasifikacija pregabalina i gabapentina u restriktivniju skupinu kontroliranih supstanci, nakon zabrinutosti da ih ljudi zlorabe i postaju ovisni o njima, imala je “ograničen” neposredni učinak. Lijekovi pregabalin i gabapentin postali su ilegalni za posjedovanje bez recepta i nezakoniti za davanje ili prodaju drugima u Ujedinjenoj Kraljevini od travnja 2019. Taj je potez uslijedio nakon što su stručnjaci istaknuli potencijal zlouporabe i sve veći broj smrtnih slučajeva povezanih s tim lijekovima. Istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Keele otkriva je da je broj pacijenata kojima su nanovo uvedeni ti lijekovi sada počeo opadati.

Gabapentin i pregabalin, poznati kao gabapentinoidi, koriste se za liječenje neuralgije, epilepsije i anksioznosti, a mogu dovesti do povišenog raspoloženja. Međutim, oni također mogu imati ozbiljne nuspojave, osobito kada se koriste u kombinaciji s drugim lijekovima.

Studija, objavljena u časopisu The Lancet Regional Health—Europe, proučavala je kako se propisivanje promijenilo tijekom razdoblja prije i neposredno nakon što su reklasificirani kao kontrolirani lijekovi.

Studija je pokazala, unatoč tome što je propisivanje doseglo vrhunac u Ujedinjenoj Kraljevini, da je neposredni učinak reklasifikacije na prevalenciju propisivanja gabapentinoida bio ograničen.

Glavna autorica, dr. Julie Ashworth, kaže: “Iako naša studija sugerira da je propisivanje gabapentina možda dosegnulo vrhunac i da je manji broj pacijenata počeo uzimati te lijekove, nije bilo velike promjene u udjelu pacijenata koji su primali gabapentinoide općenito. To je zabrinjavajuće s obzirom na naše rezultate da se gabapentinoidi obično propisuju zajedno s opioidima i drugim depresorima središnjeg živčanog sustava. To također sugerira da liječnici opće prakse ne prestaju koristiti ove lijekove za postojeće korisnike u velikoj mjeri, što može odražavati nedostatak drugih učinkovitih tretmana i ograničeni pristup nefarmakološkim terapijama za kroničnu bol u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.”

 

Izvornik: Ashworth J, Bajpai R, Muller S, i sur. Trends in gabapentinoid prescribing in UK primary care using the Clinical Practice Research Datalink: an observational study. The Lancet Regional Health – Europe. 2023:100579.

Preveo: dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med.

 

Skip to content